Lottie Knutson Fotograf: Johannes Cleris/TT

Näringslivets mäktigaste kvinnor 2017: Styrelseproffsen

1. Lottie Knutson
Ålder: 53 Uppdrag: Swedavia, Cloetta, Wise Group, STS Alpresor, Scandic Hotels, Careereye, Digtrans, Actic

Styrelseproffset som krishanterat tsunamin och isländska askmoln: Ha flera bollar i luften – men aldrig samtidigt

2. Malin Persson
Ålder: 48 Uppdrag: Peab, Getinge, Hexpol, Mekonomen, Becker Industrial Coatings, Hexatronic, Magnora, Presscise, Universeum

Civilingenjören som lämnade Chalmersstiftelsen för att bli ett av Sveriges mest aktiva styrelseproffs. Många års erfarenhet av svenska industriföretag som exempelvis Volvokoncernen.

3. Ulla Litzén
Ålder: 61 Uppdrag: Electrolux, Ratos, Boliden, NCC, Alfa Laval, Husqvarna

Ett av Sveriges bäst betalda styrelseproffs och den första kvinnan någonsin i Investors styrelse. I dag sitter hon i Ratos samt ett flertal andra svenska storbolag.

4. Charlotte Strömberg
Ålder: 57 Uppdrag: Skanska, Ratos, Albert Bonnier, Rezidor Hotel Group, ordf. Castellum

Med erfarenheter som aktieanalytiker och Nordenchef för investment banking på Carnegie blev första uppdraget hos modekedjan Gant. I dag är hon bl a styrelseordförande i Castellum och därmed en av de ytterst få kvinnor som svingar en ordförandeklubba i ett stort börsbolag.

5. Marie Ehrling
Ålder: 61 Uppdrag: Axel Johnson, Nordea, ordf. Securitas, Telia

Med flerårig erfarenhet inom SAS i bagaget tog hon sig an ett flertal börsbolagsstyrelser. Tyngst är naturligtvis Telia där hon kom in som ordförande för att kalibrera bolagets etiska kompass efter bolagets mutskandaler i Eurasien. På listan finns också Nordea där det nyligen spekulerats kring om hon har tänkt lämna sin roll som vice styrelseordförande.

6. Nina Linander
Ålder: 58 Uppdrag: Skanska, Castellum, Teliasonera, Industrivärden, Onemed, AWA Holding

Innan nuvarande styrelseuppdrag grundade hon Stanton Chase International. Hon har även haft ledarroller inom Electrolux och Vattenfall.

7. Åsa Söderström Jerring
Ålder: 59 Uppdrag: Vattenfall, JM, OEM International, Nordic Room Improvement, Balco Group, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, ordf. Scanhold, Infotain & Infobooks Sweden

Har tidigare haft ledarroller på NCC och Sweco Theorells och sitter nu i styrelsen i ett flertal olika företag, bl a Vattenfall och andra med bygganknytning.

8. Kristina Schauman
Ålder: 52 Uppdrag: Apoteket, Billerud­korsnäs, ÅF, Skandia, Rädda Barnen, Ellos, Orexo, Coor Service Management

Hon har varit finanschef på Investor, Carnegie, OMX och Apoteket där hon suttit i styrelsen i åtta år.

9. Katarina Bonde
Ålder: 58 Uppdrag: Fingerprint Cards, Mycronic, Nordax Group, Avega Group, Micro Systemation, Aptilo Holding, Birger Jarl Securities, Allihoopa, ordf. Propellerhead Software, Opus Group, Imint Image Intelligence

Ett flertal uppdrag både i Sverige och internationellt. Bland de pågående hittar vi såväl succé- och skandalomsusade Fingerprint Cards som Opus Group där hon har varit ledamot sedan 2016.

10. Gunnel Duveblad
Ålder: 61 Uppdrag: Postnord, Sweco, Dustin, Accessio, Medius, ordf. Olivia Group, HiQ International

En riktig styrelseveteran med lång erfarenhet inom IT-branschen. En av hennes hjärtefrågor har varit att få in fler kvinnliga chefer i näringslivet.

11. Cecilia Daun Wennborg
Ålder: 53 Uppdrag: Icagruppen, Getinge, Loomis, Bravida, Atvexa, Sophiahemmet, Hotel Diplomat

Efter tidigare chefsuppdrag på Carema och Skandia sitter hon nu i bland annat Icagruppen och Getinge.

12. Eva Lindqvist
Ålder: 59 Uppdrag: Assa Abloy, Sweco, Com Hem, Mr Green, Kährs Holding, Silverforsen Group, Alimak, Lineco

Har haft ledande positioner i både Telia och Ericsson och har haft ett flertal andra styrelseuppdrag.

13. Kia Orback Pettersson
Ålder: 57 Uppdrag: JM, Kungsleden, Odd Molly, Visual Art, ordf. Teracom Group, Fastighetsbolaget Riksdalen

Har haft många ledande befattningar inom detaljhandel och är fortfarande kvar i branschen med sin roll som ledamot i Odd Mollys styrelse.

14. Lena Treschow Torell
Ålder: 70 Uppdrag: Investor, SKF, Saab

Fysiker från Göteborg som nu har en del prestigefyllda styrelseuppdrag i Wallenbergsfären. Hon har även varit programdirektör vid EU-kommissionens gemensamma forskningscentrum, Joint Research Center, i Bryssel.

15. Anna Settman
Ålder: 46 Uppdrag: Nordnet, Telia, Anticimex, Stargaze, Fieldspring Holding, Wemind

Mediemogul som spenderade närmare två decennier på Aftonbladet, varav de sista 15 åren i ledningen. Nu driver hon ett investmentbolag som har gjort investeringar i över 30 bolag.

16. Märta Schörling Andreen
Ålder: 32 Uppdrag: MSAB, Hexpol, AAK

Dotter till finansmannen Melker Schörling som har byggt upp ett familjeimperium som styrs från investmentbolaget MSAB. Sitter tillsammans med sin syster Sofia Schörling Högberg i styrelsen sedan sju år tillbaka. Föreslås ta plats i Hexagons styrelse till våren.

17. Annika Lundius
Ålder: 65 Uppdrag: SSAB, AMF Pensionsförsäkringar, Industrivärden

Lång erfarenhet inom försäkringsbranschen med tidigare styrelseuppdrag hos Storebrand och som vd för Sveriges försäkringsförbund (numera Svensk Försäkring).

18. Anitra Steen
Ålder: 67 Uppdrag: Attendo, Postnord, Baven, ordf. Oral Care, Akademiska Hus, AFA

Värmländskan som har varit i rampljuset som politisk tjänsteman och fru till före detta statsminister Göran Persson, men också som affärskvinna. Tidigare vd på Systembolaget. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.