7 onödiga misstag smarta människor gör – som bromsar karriären

Intelligent men kört fast i karriären? Här är misstagen som sätter käppar i hjulet för smarta.

Det är givetvis en professionell fördel att vara smart – men ibland kan intelligensen sätta käppar i hjulet och bromsa karriären. Här är det vanligaste misstagen smarta personer gör i karriären, enligt entreprenörer och forskare som Business Insider har pratat med. 

Du tänker för mycket och gör för lite
Klipska perfektionister fastnar lätt i detaljer istället för att färdigställa sitt projekt. "Smarta människor har så lätt för att tänka att de får det relativt svårare att GÖRA. Efterforskningar och planering är jättebra i måttliga doser, men kan ge farliga illusioner om framsteg", säger Silicon Valley-entreprenören Chris Yeh.

Du följer flocken
Toppstudenter från elituniversitet går gärna in i ett fåtal högprestigebranscher, därför att det är deras mått på att lyckas, menar skribenten Andrew Yang och pekar ut konsultande och finans. Istället för att följa sitt hjärta och hitta någonting unikt följer de strömmen.

Du likställer utbildning med intelligens
En examen från ett fint universitet är givetvis en prestation i sig. Men exemplen är många där personer utan någon examen överhuvudtaget är mer kvalificerade för ett jobb, menar sociologen Liz Pullen. Yrkeslivserfarenhet är svårt att lära sig i skolan.

Du är för självständig och glömmer livlinorna
Smarta människor kan försumma att utveckla en livlina som leder uppåt i goda stunder och hjälper i svåra stunder. Business Insiders bästa tips för att bygga en livlina är att systematiskt göra sällskap med de mest mogna, välvilliga och kompetenta människorna i din omgivning.

Du slutar försöka
De som har nått en viss nivå i kraft av sin intelligens kan lätt bli lata. "Den här sortens smarta personer slutar att utveckla sina naturliga talanger och faller till slut efter de som, trots att de har mindre talang, fortsatte öva", enligt entreprenören Lee Semel.

Du tycker det är viktigast att alltid ha rätt
Många smarta personer har en farlig kombination av självfixering och logiskt tänkande. De beter sig som att det är positivt att alltid ha rätt. Det är det inte, menar Semel. Ett snabbt sätt att göra sig impopulär är att argumentera mot någons djupa övertygelser.

Du undervärderar social förmåga
Vissa förstår inte att intellektet bara är en av pusselbitarna för att nå framgångar och att personliga kontakter är ovärderliga i näringslivet. "De försöker aldrig förbättra sin sociala förmåga, lär sig nätverka eller göra reklam för sig själva, utan baktalar ofta de som är duktiga på detta.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Bud på småbolaget får aktien att tokrusa – när börsen hankar sig över nollan
  5. Greta spränger drömgräns, skrotat BNP-mått och världens viktigaste affärsidéer – har du koll på vad som hänt i VA:s värld?
  1. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  2. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  3. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  4. Han gjorde som Musk fast decennier tidigare – kusliga likheter mellan dagens superentreprenör och Howard Hughes
  5. ”Digitala uppstickare snor kunderna – medan storbankerna kliar sig i huvudet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.