Fotograf: Yuri Samoilov/Flickr

Psykologen: 5 saker du inte ska skryta om på jobbintervjun

Det är lätt att bre på lite extra när du ska övertyga på jobbintervjun – men det kan också vara en taktisk miss. Här är de största fällorna du borde undvika.

Du har säkert hört någon som skryter – och varje gång tänker du för dig själv “suck, vad är detta för idiot?”. Att människor ibland skryter är egentligen inga konstigheter. Det finns vissa specifika sammanhang där skryt är vanligt förekommande.

Exempelvis vid en jobbintervju, under en date eller i ett möte med din nya chef.

I dagens samhälle upplevs det viktigt att se bra ut, och inte allt för sällan har vi en tendens att skönmåla oss en aning. Men när du medvetet ställer dig i rampljuset kan detta också avslöja de sidor hos dig du helst av allt skulle vilja mörka. 

Här är en lista på fem vanliga saker vi gärna skryter om, men som kan låta negativt:

1. “Jag är bra på att multitaska”
Uttrycket multitasking är omdiskuterat vidare det stämmer att en person kan ha fullt fokus på flera saker samtidigt. Visst är det bra med en person som gillar att ha “många bollar i luften” samtidigt, men du kan lätt uppfattas som en person som är splittrad. När du håller på med flera saker samtidigt, ansträngs ditt arbetsminne och uppmärksamhet. Detta resulterar i att produktiviteten minskar. En person som är bra på att multitaska inser därmed inte sina begränsningar.

Enligt en ny forskning från Stanford University visar att de personer som ser produktivitet detsamma som att göra flera saker samtidigt, oftast är de som åstadkommer minst. Nästa gång du lyfter fram multitasking som en av dina styrkor, tänk på att du då kan upplevas som ineffektiv och rörig.

2. “Jag behöver inte mycket sömn”
Det du egentligen säger är att du är konstant trött. Det kan också upplevas som att du saknar bra rutiner. I dagens samhälle finns en märklig positiv inställning till sömn och många tror att en person som sover lite skulle vara bättre än en person som sover 8 timmar per dygn. Sömnbrist gör nämligen att hjärnan inte orkar hålla fokus: När processhastigheten går ner medför detta att personen fattar mycket sämre beslut. Biologiskt sätt behöver hjärnan och kroppen alltid återhämtning och en person som sköter sömnen upplevs smart, effektiv och blir mer framgångsrik i längden.

3. “Jag är en perfektionist”
Det du egentligen säger är att din höga standard stressar livet av dig och andra. Många lyfter gärna perfektionism som en positiv egenskap. Men egentligen betyder denna egenskap att du ställer orimliga krav på dig själv och din omvärld. Känslan av att du alltid kan prestera lite bättre och lite mer kan på sikt bli olidlig både för dig själv och din omgivning. Ingen är perfek. Alla måste våga misslyckas för att lära sig. Ett perfektionistisk ideal innebär större risk för psykisk ohälsa och utbrändhet.

4. ”Jag är riktigt smart”
Det du egentligen säger är att du är rädd att du inte lever upp till kraven. De som är riktigt smarta, vet bättre än att skryta och framhäva sin intelligens- eftersom det är ett av många områden som kan leda till framgång. Det finns många smarta människor som inte kommer någonstans i livet, och även mindre smarta människor som det går riktigt bra för. Enligt forskning är måttet för framgång grundskola, universitet samt en grundläggande emotionell förmåga att hantera relationer med andra människor. Att vara smart är bra när du ska möta en familjemedlem i schack men det kan också betyda att du saknar social kompetens.

5. “Jag är enormt självständig”
Det du egentligen säger är att du saknar förmåga att samarbeta med andra. Det är bra att kunna fatta självständiga beslut och agera på egen hand utan andras stöd, men det kan också betyda en oförmåga att relatera till eller arbeta med andra människor i ett team. Rigida människor som tycks veta svaret på precis allt, sprider osäkerhet och hindrar kreativitet och engagemang hos andra. Dessutom är självständiga människor inte lika flexibla. De bjuder sällan in till samtal, gemensamt beslutsfattande och kan lätt bli dominerande.

Nästa gång du känner dig frestad att beskriva dig själv som enormt självständig, tänk på att baksidorna av denna egenskap är dålig självbild, jantelag och luthersk tankegods. Säg istället något mjukare som kan vara till nytta för din omgivning. När egenskapen inte låter genuint positiv framstår dina styrkor som rena svagheter.

Anne Grefberg är leg psykolog, med bakgrund som entreprenör och varumärkesstrateg. På VA.se skriver hon krönikor om psykologiska aspekter av näringsliv och karriär.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST