Fotograf: Ten Music Group

Zara Larsson: "När jag gick i åttan skrattade jag åt feministerna"

Zara Larsson är en av världens mest inflytelserika tonåringar och hon använder sin röst till att påverka.

Hon är ung, lovande och kaxig. Framgångarna för den svenska stjärnan staplas på hög. Nyligen utnämndes hon till en av världens främsta talanger inom pop­musiken av Time Magazine och i somras fick hon både göra den officiella fotbolls-EM-låten tillsammans med David Guetta och värma upp Beyoncés publik i London. Nu toppar hennes senaste singel ”Ain’t my fault” Europalistorna.

Samtidigt är hon en av världens mest inflytelserika tonåringar och hennes röst hörs långt utanför de traditionella scenerna.

Varför använder du din röst till att påverka?
”Jag känner att jag alltid vill prata och har ganska många följare. När man har åsikter om saker och ting, varför inte prata om dem? Det är ingen skyldighet, men jag tycker att det är viktigt.”

Vilka frågor brinner du för?
”Jag tänker mest på hur det är för tjejer. När jag gick i åttan hade jag ingen aning om varför det var viktigt med feminism och varför folk valde att kalla sig feminister. Jag skrattade åt dem. Sedan, i nian, insåg jag att det är de som är de sunda människorna.”

”Som tjej och officiell person ser jag det ur ett förstahandsperspektiv. Människor uppskattar det jag skriver, jag är mig själv och det mesta är lätt att relatera till. Jag kan relatera till det som andra unga tjejer skriver, det är ’empowering’.”

Vad händer med dig när du får hat på nätet och tomater kastade på scen?
”Jag tycker bara att de är dumma. Just nu är jag inne i en period där jag inte pallar. Gränsen är hårfin och det pendlar mellan att nu jävlar ska jag visa er till att bara vara tröttsamt. Det är inte min skyldighet att läxa upp killar som inte sköter sig. Jag vill det till och från.”

I höstas kom ett lagförslag från Socialdemokraterna om kvotering. Kravet var minst 40 procent kvinnor i börsbolagens styrelser fram till 2019, annars väntade miljonböter. Men en riksdagsmajoritet har satt sig på tvären och nu verkar förslaget bara bli ett tomt hot.

Är kvotering rätt väg att gå?
”Jag tycker att den som är bäst på jobbet ska få det. Men man kanske inte ger kvinnor lika stor chans som män och var börjar man någonstans? Det låter kanske inte skitbra med en tvångskvotering, men det kanske är vad som behövs.”
 
”Jag ska gå och se filmen ’Hidden Figures’ i kväll. Tänk om fler hade känt till att det fanns tre svarta kvinnliga matematiker på Nasa på 1960-talet. Det hade kunnat inspirera andra.”  


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST