Fotograf: Privat

Han gick från IG i skolan till polare med Obama – ”beslutsfattarna har börjat lyssna på mig”

Det började med en skolresa till Auschwitz. I dag har Siavosh Derakthis arbete mot utanförskapet i Malmö vuxit och blivit globalt.

Mordet på en 16-årig pojke på Amiralsgatan i Malmö nyligen blev det tolfte sedan början av 2016. Det är nästan ett mord per månad.

”När människor hamnar i utanförskap blir de förbannade och då kan vad som helst hända”, säger säger Siavosh Derakthi som själv var en värsting när han växte upp.

”Vi har en massa bra saker i Malmö, men också våra problem. Så fort jag lämnar staden, framför allt när jag är utomlands, så får jag två frågor: Är Malmö Chicago och lever rabbinen fortfarande?”

Men tack vare en lärare som såg igenom den hårda ytan och en resa till Auschwitz som hans insiktsfulla pappa tog med honom på tog hans liv en ny vändning.

Tillsammans med några klasskamrater kom han själv att ordna en klassresa till nazisternas utrotningsläger i Polen som en del av sitt fördjupningsarbete på gymnasiet. Det blev också startpunkten för föreningen Unga muslimer mot antisemitism som han grundade för drygt sex år sedan. I dag arbetar föreningen även aktivt mot islamofobi, antiziganism och främlingsfientlighet.

Hans förändringsarbete som började på fältet, i skolor och på ungdomsgårdar, sker i dag även bland såväl svenska som internationella toppolitiker. Inte minst tack vare Raoul Wallenberg-priset som han tog emot ur handen på USA:s president Barack Obama 2013 och placeringen på Forbes lista ”30 under 30” förra våren.

”Beslutfattarna har börjat lyssna på mig. Så var det inte i början. Genom Forbes har jag fått en helt annan trovärdighet och tillgång till ett fantastiskt nätverk med personer över hela världen som jag kan messa så fort jag behöver.”

Från sin nya plattform vill han fortsätta att bekämpa orättvisor och jobba med integration, utanförskap och mångfald på global nivå.

”Människor behöver utbildning, sysselsättning och arbete, annars hamnar de i utanförskap och känner sig frustrerade.”


Han var en social entreprenör långt innan han själv och omgivningen ens kände till begreppet och får i dag ett fantastiskt gensvar för sina idéer.

”Samhällsförändrare är inte bara vänsteraktivister i dag, de finns i alla läger. Också bland de stora företags-ledarna.”

Just nu håller han på att leta finansiering till en film och bok om sina gärningar.

”Jag är skitdålig på att dokumentera det jag gör, så jag har låtit en kameraman vara med mig under tre års tid – när jag träffade Obama, när jag var i Vita huset, i Auschwitz. Till det kommer en bok. Tanken är att såväl filmen som boken ska ta upp samhällsfrågor och att det jag gör ska kunna inspirera och motivera ungdomar. Jag har också planer på att distribuera materialet i skolorna genom Lärarförbundet.” 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST