Fotograf: True Intention

När näringslivet möter konsten – en närgången dokumentär

True Intention är en unik dokumentär om mötet mellan ett industriföretag och en konstnär. Se den i sin helhet här på VA.se. 

True Intention är en unik dokumentär om mötet mellan ett industriföretag och en konstnär – där det gemensamma engagemanget är hållbarhet. Kanske är det första gången någonsin som ett gränsöverskridande kultur- och näringslivssamarbete porträtterats så intimt?

Filmen speglar en utvecklingszon mellan näringslivets villkor och konstens roll, den lyfter frågor om filosofi, företagsutveckling och hållbarhet.

Filmaren Ronnit Hasson (tidigare filmkritiker på bland annat Expressen som också arbetat med Madonna med flera) har gjort en närgången dokumentär som inte väjer för de komplexa frågorna.

True Intention handlar ju om ett av dina konstprojekt… Så, berätta för oss – vem är du, Linda Nordfors?
"Jag är en konstnär som vill förändra världen genom att reflektera det som jag ser som rätt och gott och riktigt."

Hur menar du då?
"Jag tror att det vi lägger fokus på kommer att växa och utvecklas. Vi ska inte ignorera det som är fel, men heller inte glömma bort att förstärka det positiva hos människor och organisationer."

Du arbetar ju med varumärkeskonst, kan det verkligen vara ”gott och riktigt”?
"Ja. Ett varumärke är för mig själen i ett företag eller en organisation. Varumärket påverkar självbilden. Självbilden påverkar hur man agerar och tar beslut. Genom min konst vill jag få företag att satsa på social och miljömässig hållbarhet, på riktigt."

Stora ord! Är det så enkelt?
"Ingenting är enkelt, vi lever i en komplex värld. Ibland ser jag påtagligt att det fungerar. Ibland tvivlar jag. Men jag upplever att det är oerhört viktigt att fortsätta arbetet. Vi behöver sluta medskapa till en värld ingen vill ha och intensifiera byggandet av en framtid som vi faktiskt vill ha! Jag bidrar på de sätt jag kan. Och ett mer kraftfullt verktyg än konst kan jag inte föreställa mig. Och en mer inflytelserik grupp än företag och organisationer har jag svårt att hitta. Därför väljer jag att arbeta som jag gör."
Mer om projektet finns på trueintentionfilm.se.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST