Fotograf: Michael Caven/Flickr

Därför är Sverige bäst på innovation i Europa

Sverige är bäst i Europa, och näst bäst i världen, på innovation   men vad är det egentligen som gör att vi ligger i framkant?

Sverige är bäst i Europa på innovation, och näst bäst i världen efter Sydkorea. Det visar EU-kommissionens index European Innovation Scoreboard, samt Bloombergs globala ranking Bloomberg Innovation Index.

Stark rekrytering och högkvalitativ akademisk forskning bidrar till Sveriges topplacering, enligt World Economic Forum (WEF). Nya idéer har en tendens att ge bra avkastning och tillverkningsindustrin bidrar med ökat värde, skriver Bloomberg.

En annan nyckel till Sveriges starka innovationsklimat är fokus på individuella prestationer, enligt Magnus Henrekson, vd på Institutet för näringslivsforskning.

"Det betyder att människor har idéer och är väldigt måna om att driva dem för att bli rika. Incitamenten finns där och skattesystemet gynnar dem" säger han till Bloomberg.

Åsa Lindholm Dahlstrand, professor i innovation vid Lunds Universitet, lyfter fram Sveriges satsningar på forskning och utveckling.

Men både i Sverige och Europa som helhet tycks innovationen sakta ner, efter den explosionsartade ökningen som skedde kring inträdet av smartphones. Och även om den svaga kronan gynnar exporten just nu är det inte något som kommer ge långvarig effekt. Och när Boston Consulting nyligen rankade världens 50 mest innovativa bolag så fanns inte ett enda svenskt bolag med på listan.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Bud på småbolaget får aktien att tokrusa – när börsen hankar sig över nollan
  5. Greta spränger drömgräns, skrotat BNP-mått och världens viktigaste affärsidéer – har du koll på vad som hänt i VA:s värld?
  1. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  2. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  3. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  4. Han gjorde som Musk fast decennier tidigare – kusliga likheter mellan dagens superentreprenör och Howard Hughes
  5. ”Digitala uppstickare snor kunderna – medan storbankerna kliar sig i huvudet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.