Fotograf: Michael Caven/Flickr

Därför är Sverige bäst på innovation i Europa

Sverige är bäst i Europa, och näst bäst i världen, på innovation   men vad är det egentligen som gör att vi ligger i framkant?

Sverige är bäst i Europa på innovation, och näst bäst i världen efter Sydkorea. Det visar EU-kommissionens index European Innovation Scoreboard, samt Bloombergs globala ranking Bloomberg Innovation Index.

Stark rekrytering och högkvalitativ akademisk forskning bidrar till Sveriges topplacering, enligt World Economic Forum (WEF). Nya idéer har en tendens att ge bra avkastning och tillverkningsindustrin bidrar med ökat värde, skriver Bloomberg.

En annan nyckel till Sveriges starka innovationsklimat är fokus på individuella prestationer, enligt Magnus Henrekson, vd på Institutet för näringslivsforskning.

"Det betyder att människor har idéer och är väldigt måna om att driva dem för att bli rika. Incitamenten finns där och skattesystemet gynnar dem" säger han till Bloomberg.

Åsa Lindholm Dahlstrand, professor i innovation vid Lunds Universitet, lyfter fram Sveriges satsningar på forskning och utveckling.

Men både i Sverige och Europa som helhet tycks innovationen sakta ner, efter den explosionsartade ökningen som skedde kring inträdet av smartphones. Och även om den svaga kronan gynnar exporten just nu är det inte något som kommer ge långvarig effekt. Och när Boston Consulting nyligen rankade världens 50 mest innovativa bolag så fanns inte ett enda svenskt bolag med på listan.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST