ANNONS
Lendify är en marknadsplats för lån.

Placera smartare med bankernas affärsmodell

Genom att matcha låntagare och långivare digitalt gör Lendify det möjligt för vanliga sparare att låna ut kapital och tjäna pengar på samma sätt som banken.

På sin digitala plattform matchar den svenska lånetjänsten Lendify kreditvärdiga låntagare med långivare som letar efter ett smart sätt att placera sitt kapital. Genom detta erbjuder man vanliga sparare att investera i ett tillgångsslag som tidigare varit förbehållet bankerna.
Som långivare får du en målavkastning på mellan 3,5 och 8,2 procent * beroende på lånens löptid. Tillgångsslaget är extra intressant i dessa tider av låga räntor och osäkra aktiemarknader. 

Och intresset för tjänsten är enormt. I somras tog man in 70 miljoner kronor i en A-runda, där flera av Sveriges främsta entreprenörer finns med som investerare, till exempel Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, Stadium-grundarna Ulf och Bo Eklöf samt fonden Back in Black Capital med Ian och Lukas Lundin.

Finansinspektionen gav, efter noggrann genomlysning, Lendify tillstånd som betalningsinstitut och antalet långivare på plattformen har ökat med 500 procent under det senaste året.

Inga onödiga mellanhänder

Det är med hjälp av modern teknik som Lendify kan skära bort onödiga mellanhänder, vilket i sin tur ger långivarna högre avkastning och låntagarna lägre räntor. Inga bankkontor, inga gamla IT-system.

Erika Eliasson är investeraransvarig på Lendify. 

Företaget grundades år 2014, har nu 29 anställda och säte i Stockholm. 

Lendify har tillstånd som betalningsinstitut från Finansinspektionen.

Läs mer på Lendify. 

En digital matchning innebär lägre fasta kostnader än vad storbankerna har. Däremot har man den infrastruktur och de verktyg som krävs för att kunna erbjuda en trygg tjänst, till exempel när det kommer till kreditupplysningar. I det fallet gör Lendify dels en egen kalkyl, men använder sig även av upplysningar från företaget UC.

Gällande låntagarna har man riktat in sig på de mest kreditvärdiga, det vill säga de som traditionellt sett vänt sig till någon av storbankerna. Den genomsnittliga låntagaren har en fast årsinkomst på 400 000 kronor, äger sitt boende, lånar pengar till att renovera sitt hem, är 40 år, har inga betalningsanmärkningar och har en i övrigt god och sund ekonomi.

Ökad trygghet

Så kallad martketplace-lending slog igenom i USA och Storbritannien efter den senaste finanskrisen som en effekt av det fallande förtroendet för bankerna. Sedan dess har flera stora aktörer etablerats och stort institutionellt kapital investerats via plattformarna. I Sverige har konceptet ännu inte blivit lika stort. Men förutsättningarna på den svenska marknaden är, ur ett internationellt perspektiv, mycket goda. Detta tack vare aspekter som bland annat våra personnummer, mobilt BankID, bra kultur av att betala tillbaka våra lån, kreditupplysningsföretag som exempelvis UC och en bra infrastruktur genom stora inkassoföretag och Kronofogdemyndigheten.

Historiken, kompetensen och infrastrukturen gällande konsumentkrediter finns tillgänglig för aktörer inom marketplace-lending. Det som är nytt är att man använder teknik och digitalisering för att sänka kostnader och erbjuda vanliga sparare ett tillgångsslag som tidigare endast varit tillgängligt för bankerna.

Långivarna står för kreditrisken, som dock är förhållandevis förutsägbar.

Med tjänsten ”autoinvest” fördelas nämligen alla investeringar på över 100 000 kronor på minst 40 kreditvärdiga låntagare, detta för att sprida risken. Kreditförlusterna för denna typ av lån ligger historiskt sett på cirka 1 procent över tid.
Återigen, detta är inget nytt tillgångsslag utan har funnits länge hos bankerna. Dessutom finns en kreditförlustfond som är avsedd att täcka upp insatt kapital vid eventuella förluster. **

Tack vare ett färskt samarbete med den norska finansjätten Lindorff kan Lendify nu också erbjuda ett ökat skydd för långivarna.
”De bygger upp processer för att kunna ta över om någonting skulle hända som gör att vi inte kan driva verksamheten vidare”, säger Erika Eliasson, som är investeraransvarig på Lendify.  

* Avkastningen beror bland annat på låntagarnas kreditbetyg och lånens löptid. Långivare bär kreditrisken och omfattas ej heller av den statliga insättningsgarantin.

**Kreditförlustfonden ska dock inte ses som en garanti.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST