Hoppa till innehållet

Lista: Här är jobben där du tjänar bäst

Vill du bli rik på jobbet? Då ska du satsa på att bli chef inom finansbranschen. Men det finns så klart möjligheter att förhandla upp sin lön oavsett yrke. Här är de hetaste tipsen inför lönesamtalet, och listan på jobben du ska satsa på om du vill ha hög lön.

Bild: TT

Höga chefer inom bank, finans och försäkring tjänar allra bäst i Sverige med en genomsnittlig månadslön på hisnande 123.100 kronor, visar en ny kartläggning från SCB. Att satsa på börsen kan också vara bra ur en yrkesmässig synpunkt, eftersom aktiemäklare är den näst bäst betalda yrkesgruppen med en lön på 77.700 kronor i månaden.

Men det finns givetvis andra vägar till ett fetare lönekuvert. Eva Lindquist är förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, som är Sacos största fackförbund med närmare 150.000 medlemmar. Hon tycker att det är viktigt att som anställd förbereda sig noga inför en eventuell löneförhandling med nedskrivna argument.

”De individuella prestationerna, dina bidrag till verksamheten och förändringar i ansvar ska vara i fokus. Det är viktigt att man hittar konkreta exempel från vardagen som man kan lyfta fram i lönesamtalet. Man kanske har ingått i en projektgrupp och lyckats väldigt bra där”, säger hon.

Det är också viktigt att inför samtalet undersöka marknadslöneläget, alltså hur lönenivåerna ser ut inom samma yrkesgrupp utanför din arbetsplats. Men man ska inte jämföra sin lön med sina närmaste kolleger på kontoret. Det kan istället grusa möjligheterna till en påökning, anser Eva Lindquist.

”Att en kollega har högre lön eller att man fått ökade kostnader i sitt privatliv är inga argument att använda. Man ska fokusera på de invidiviuella prestationerna, allt annat ska bort.”

Det behövs heller inte hymlas om vilken ny lön man förväntar sig, anser Sveriges Ingenjörer. Att ha en konkret siffra förberedd kan snarare vara en fördel:

”Man ska absolut ge en löneförväntan, som motiveras utifrån de argument man lägger fram till sin chef.”

Många av de högavlönade yrkesgrupperna, som tjänar mer än 57.000 kronor i månaden, är chefsjobb. Det går att jämföra med genomsnittslönen för hela den svenska arbetsmarknaden som är 32.000 kronor, enligt SCB. 

För att nå en högt uppsatt position i ett företag krävs lyhördhet och en tydlig plan för sin karriär, rådger Eva Lindquist på Sveriges Ingenjörer.

”Om man vill bli chef är det inte fel att föra fram det under utvecklingssamtalen med sin arbetsgivare, så länge man kommer med goda argument varför man passar i en sådan roll och kan visa att man lever upp till företagets värderingar.”

https://infogr.am/ee19ae45-451d-447f-b8bd-b90216a0e0ad

Källa: Statistiska Centralbyrån, SCB.

Fotnot: Alla löner är månadslöner från 2015 före skatt och uppräknade till heltid.

Innehåll från QuickbitAnnons

Snabba betallösningar får kryptobolaget att växa snabbt

Svenska fintechbolaget Quickbit växer just nu snabbt tack vare sina lösningar för e-handlare som vill ta betalt i kryptovaluta eller endast nyttja fördelarna med blockkedjan i sina betalningar.

– Vi har en stark produktportfölj som är mycket konkurrenskraftig även internationellt, säger Daniel Sonesson, vd för Quickbit.

Läs mer på Quickbit.com 

Globaliseringen och den ökande e-handeln har skapat en växande efterfrågan på betalningar och överföringar som dels är säkra, men också snabba och smidiga. För att möta framtidens efterfrågan grundades Quickbit 2016 och man har nu byggt upp ett ekosystem av lösningar som underlättar för människor och företag att använda kryptovaluta i sin vardag.

– Vi är duktiga på att utnyttja fördelarna med blockkedjan som ger trygga och hackningsfria betalsätt. Blockkedjan möjliggör omedelbara internationella överföringar mellan människor till låga kostnader, och växling mellan olika valutor till minimala avgifter. Det är även möjligt att följa hur kryptovalutan har bytt ägare, säger Daniel Sonesson.

Snabba överföringar

Quickbits produkter hjälper handlare att kunna få pengarna på kontot i samma ögonblick som de säljer sin vara, understryker Daniel Sonesson.

– Våra lösningar innebär att handlarna inte ens behöver hålla på med kryptovalutan själva. Vi kan sköta det ”jobbiga” som kryptovaluta kan innebära och sköta växlingen till deras nationella valuta.

Hela sex procent av svenskarna har investerat i kryptotillgångar, enligt Finansinspektionens rapport ”Hushållens ekonomi” (2023). Globalt växer antalet kryptoägare kraftigt. För Quickbit märks det ökande intresset tydligt - bolaget befinner sig just nu i en stark tillväxtperiod. 

– Vi har genomgått ett intressant år där vi har fortsatt att utveckla vårt erbjudande. Vi ser att en allt större bredd av företag blir mer och mer nyfikna på att jobba med oss eftersom de ser att våra produkter fungerar.

Daniel Sonesson, VD för Quickbit
Daniel Sonesson, VD för Quickbit

Många marknader ger tillväxt

– Vi satsar på en fortsatt stark, global tillväxt. Vi rör oss i en riktning nu där vi ser att intresset för vår produktportfölj bara ökar. Inom några år kommer Quickbit att vara en av de stora dominanterna internationellt som hjälper allt fler branscher och stora globala kunder att förse sina slutkunder med ännu smidigare och säkrare betalningssystem.

En viktig nyckel till framgången är att bolaget jobbar mot många olika marknader, framhåller Daniel Sonesson:

– Våra lösningar begränsas inte av landsgränser vilket gör att vi kan expandera geografiskt i hög takt till alla marknader där kryptovaluta är tillåtet.

– Vi har unika produkter som hjälper handlarna att kunna nå en alltmer växande kundgrupp av människor som förfogar över digitala tillgångar, som till exempel kryptovaluta. Det gör att de plötsligt kan nå en marknad som de inte tidigare har nått.

Förutom att erbjuda en produktportfölj riktad mot handlare i alla branscher som vill ta betalt i kryptovaluta har Quickbit även utvecklat lösningar riktade mot konsumenter.

Skalbar affärsmodell

– För oss innebär det ökade möjligheter för tillväxt när allt fler människor och handlare på fler marknader använder våra lösningar.

Daniel Sonesson säger att tillväxt visserligen kan vara utmanande, men att han känner en trygghet även under det höga tempot framåt tack vare Quickbits affärsmodell. 

– Den är skalbar och lönsam i grunden. Det innebär att vi kan växa i hög takt utan att göra större investeringar, vilket gör att vi kan fortsätta vara lönsamma trots stark tillväxt.

Läs mer på Quickbit.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Quickbit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera