Fotograf: Paul Sakuma/TT

Facebook inför reklam mitt i videoklippen

Mark Zuckerberg är i full färd med att utvidga sitt imperium till ett videoimperium.

Den sociala nätverksjätten Facebook kommer att börja visa reklam mitt i videofilmer och låta producenterna få mer än hälften av kakan.

Bara så sent som 2016 meddelade bolaget att man var uppe i motsvarande 100 miljoner konsumerade videotimmar per dag, men till skillnad från exempelvis Youtube, har Mark Zuckerberg förbjudit reklam som rullar innan klippet ens startar.

Nu uppger branschkällor till amerikanska techsajten Recode att Facebook ska testa ett nytt annonsformat där reklamfilmer ska visas mitt i videoklippen i stället – närmare bestämt efter att användaren tittat på klippet i minst 20 sekunder.

Fram tills nu har Facebook definierat en video-visning som varje gång en användare tittar på ett klipp i minst 3 sekunder.

Parametrar som nu väntas komma tyder på att Facebook kommer att lägga större vikt vid hur länge användare tittare på videos. Just den frågan har varit lite kontroversiell, eftersom Facebook automatiskt spelar upp videoklipp när dessa hamnar i användarens flöden.

Upplägget innebär också att Facebook ger skaparna av reklamen 55 procent av all försäljning, exakt samma upplägg som på Youtube. Det innebär den första verkliga chansen för skapare av videoreklam att generera riktiga pengar från det som läggs upp på Facebook, enligt Recorde.

Det vill säga: än så länge har publicisterna fått små eller inga annonsintäkter alls när klippen visas på Facebook, trots att många har lagt stora summor på att bygga upp närvaron där. Recode menar också att det har avskräckt vissa producenter av videoklipp, som exempelvis sportligor, från att lägga upp värdefullt innehåll på Facebook.

Så sent som förra året började Facebook tillåta publicister att skapa videofilmer sponsrade av annonsörer. Källor till Recode uppger att beslutet kom efter att Buzzfeed-chefer klagat till Facebooks chefsgarnityr om att man inte gör tillräckligt med pengar på Facebook-filmer.

Facebook har också genomfört andra experiment för att skapa annonsmöjligheter för publicister – 2015 skapades en separat videosektion där vissa publicister tilläts vara med och dela på annonsintäkterna från enskild videoreklam.

Facebooks nya plan har potential att ge störst effekt, eftersom den berör alla sorters videoklipp inom nätverket – framförallt i nyhetsflödet, vilket numera är den primära distributionskällan.

Facebook har inte velat kommentera uppgifterna. Men bara så sent som förra hösten sade Facebooks vice president, Dan Rose, som också driver bolagets innehållsverksamhet, att han räknar med att inleda samtal om just detta i början av 2017.


NYHETSBREV


Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Två killar från förorten har byggt ett monster som växer snabbare än Spotify – ”Vi har fått jobba dubbelt så hårt”
  2. Här är Leif GW:s nya jätteinvestering - ”Det här tror jag stenhårt på"
  3. 9 tydliga tecken på att du är underbetald
  4. Hemlige svenske kasinomiljardären talar ut – för första gången
  5. Bolånechefen: ”Det här är det värsta som kunde hända”
  1. Svenske medieprofilen lämnar allt för att leva på 6.000 kr i månaden – ”jobba 8-17 gör mig sjukt deprimerad”
  2. Här är 36-åringen som just köpte Sveriges dyraste bostad – för en astronomisk prislapp
  3. Här är Leif GW:s nya jätteinvestering - ”Det här tror jag stenhårt på"
  4. Här är det: Besked om amorteringskravet
  5. Löwengrip släppte just sin årsrapport – och det är galet bra siffror

SENASTE VA