Fotograf: Paul Sakuma/TT

Facebook inför reklam mitt i videoklippen

Mark Zuckerberg är i full färd med att utvidga sitt imperium till ett videoimperium.

Den sociala nätverksjätten Facebook kommer att börja visa reklam mitt i videofilmer och låta producenterna få mer än hälften av kakan.

Bara så sent som 2016 meddelade bolaget att man var uppe i motsvarande 100 miljoner konsumerade videotimmar per dag, men till skillnad från exempelvis Youtube, har Mark Zuckerberg förbjudit reklam som rullar innan klippet ens startar.

Nu uppger branschkällor till amerikanska techsajten Recode att Facebook ska testa ett nytt annonsformat där reklamfilmer ska visas mitt i videoklippen i stället – närmare bestämt efter att användaren tittat på klippet i minst 20 sekunder.

Fram tills nu har Facebook definierat en video-visning som varje gång en användare tittar på ett klipp i minst 3 sekunder.

Parametrar som nu väntas komma tyder på att Facebook kommer att lägga större vikt vid hur länge användare tittare på videos. Just den frågan har varit lite kontroversiell, eftersom Facebook automatiskt spelar upp videoklipp när dessa hamnar i användarens flöden.

Upplägget innebär också att Facebook ger skaparna av reklamen 55 procent av all försäljning, exakt samma upplägg som på Youtube. Det innebär den första verkliga chansen för skapare av videoreklam att generera riktiga pengar från det som läggs upp på Facebook, enligt Recorde.

Det vill säga: än så länge har publicisterna fått små eller inga annonsintäkter alls när klippen visas på Facebook, trots att många har lagt stora summor på att bygga upp närvaron där. Recode menar också att det har avskräckt vissa producenter av videoklipp, som exempelvis sportligor, från att lägga upp värdefullt innehåll på Facebook.

Så sent som förra året började Facebook tillåta publicister att skapa videofilmer sponsrade av annonsörer. Källor till Recode uppger att beslutet kom efter att Buzzfeed-chefer klagat till Facebooks chefsgarnityr om att man inte gör tillräckligt med pengar på Facebook-filmer.

Facebook har också genomfört andra experiment för att skapa annonsmöjligheter för publicister – 2015 skapades en separat videosektion där vissa publicister tilläts vara med och dela på annonsintäkterna från enskild videoreklam.

Facebooks nya plan har potential att ge störst effekt, eftersom den berör alla sorters videoklipp inom nätverket – framförallt i nyhetsflödet, vilket numera är den primära distributionskällan.

Facebook har inte velat kommentera uppgifterna. Men bara så sent som förra hösten sade Facebooks vice president, Dan Rose, som också driver bolagets innehållsverksamhet, att han räknar med att inleda samtal om just detta i början av 2017.


NYHETSBREV


Kalendarium

LYSSNA PÅ VA:S PODDAR

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Som 25-åring har han redan Sveriges hetaste CV - en av Europas mest lovande enligt Forbes
  2. Wall Street-proffset: För varje dag du inte investerar förlorar du 800 kronor
  3. Framtidsförfattaren: “Att jobba 9 till 17 är barbariskt – det är som barnarbete på 1800-talet”
  4. 27-åringen: Så tjänar jag extra pengar på fastigheter – mycket lättare än att jobba
  5. Så reagerar Trump på sitt största nederlag hittills
  1. Här är Trumps nya attack mot Sverige
  2. Stressdoktorn: Stress-signaler borde tas på samma allvar som att brandlarmet går
  3. Varför stäms Google plötsligt av ett pyttelitet svenskt bolag?
  4. Miljarder gick upp i rök på några minuter – här är 11 saker du behöver veta om Fingerprints massiva kollaps
  5. Nu ska fler betala högre skatt – är du en av dem?

SENASTE VA

VA Karriär