Fotograf: Hardo Muller/Flickr

Här är frågorna som Musk, Branson och andra succéentreprenörer ställer på jobbintervjun

Vad var den senaste maskeraddräkten du hade på dig? Om du var ett djur, vilket djur skulle du vara? Är du den smartaste personen du känner?

Vad vill du bli när du blir vuxen?
"Bra svar berör oftast områden där [kandidaten] vill utvecklas, det den vill lära sig, och saker som de känner att de inte ännu har kunnat uppnå men vill uppnå." säger Stewart Butterfield till New York Times.
Stewart Butterfield, medgrundare av Flickr, vd för chattjänsten Slack.

Hur skulle du beskriva dig själv med ett ord?
Svaret på den här frågan ger intervjuaren en uppfattning om hur folk "paketerar sig själva", säger Dara Richardson-Heron.
Dara Richardson-Heron, vd för kvinnorättsorganisationen YWCA.

Om du var ett djur, vilket djur skulle du vara?
Enligt Simon är bra svar ett djur som verkligen belyser en egenskap som gör kandidaten unik.
Stormy Simon, chef för e-handelssajten Overstock.

Ge mig ett exempel på när du löste ett svårt analytiskt problem.
Laszlo Bock såg under sin tid som vd för People Operations till att Google dumpade "brain teaser" frågorna och gick över till frågor som försöker förstå sig på hur en jobbkandidat har agerat i olika utmanande situationer.

"[Med beteendefrågor] får du två sorters information: dels lär du dig vad kandidaten är intresserad av i den riktiga världen, och dessutom lär du dig 'meta-information', det vill säga sådant de tycker är utmanande" säger Bock till New York Times.
Laszlo Bock, före detta vd för "People Operations" på Google.

Vad var den senaste maskeraddräkten du hade på dig?
"Vi har lärt oss att människor som har lyckats göra arbetsmiljön rolig också lyckas bättre med att skapa ett följarskap."

Maskeraddräkten är för Gilboa ett sätt att utvärdera rolighetsfaktorn hos personen på andra sidan bordet. Hur mycket vill de bjuda på sig själv? Det spelar mindre roll vad själva dräkten är - det är förklaringen till varför du valde den dräkten som är intressant.
David Gilboa, vd och grundare på glasögonföretaget Warby Parker.

På din allra bästa dag på jobbet någonsin en sådan dag då du tänkte att du har det bästa jobbet i världen vad gjorde du?
Kalinowski är väldigt noga med att se till att kandidater med rätt sorts värderingar, som passar in i Facebooks mission, blir anställda. Denna fråga gör ett djupdyk i det som driver en person, och dennes passion i livet.
Miranda Kalinowski, HR-chef på Facebook.

Berätta om något som är sant, men något som nästan ingen annan håller med dig om är sant
"Frågan testar hur pass originellt ditt tänkande är, och till viss mån även hur pass modig du är med att stå på dig i en utmanande intervjusituation" har Peter Thiel sagt i en intervju med Forbes.
Peter Thiel, medgrundare av PayPal.

Du står på jordens yta. Du går en mil söderut, en mil västerut och en mil norrut. Du är nu tillbaka där du började. Var befinner du dig?
Liksom gamla PayPal-kollegan Peter Thiel, ställer Musk sin kandidat inför något av ett dilemma med sin fråga. Det finns flera sätt att tackla denna fråga, enligt Business Insider. Ett av de rätta svaren kan vara: Nordpolen.
Elon Musk, PayPal-veteran, Teslas och SpaceX grundare.

Berätta om något som du inte hade möjlighet att lägga på ditt CV?
Richard Branson har berättat i sin bok, The Virgin Way: Everything I Know About Leadership, att han inte är något stort fan av det traditionella formatet för jobbintervju. Därför går han gärna utanför ramarna för CV och försöker luska ut mer ur jobbkandidaten.
Richard Branson. Serieentreprenör, grundare av Virgin Group.

Säg att vi sitter här om 12 månader och firar det fantastiska år du har haft i din nya roll. Vad är det vi har åstadkommit tillsammans?
Den här frågan visar att kandidaten "har gjort sin hemläxa, och verkligen förstår företaget och rollen... och att de verkligen vill ha jobbet."
Randy Garutti, vd för hamburgerkedjan Shake Shack.

Är du den smartaste personen du känner?
Techmagnaten Ellison skyr inga medel för att hitta de allra smartaste personerna till Oracle. Hans äta-eller-bli-äten HR-strategi ser till att alla nyutexaminerade talanger som intervjuas får ovanstående frågan, enligt Business Insider.

Om svaret är Ja, blir kandidaten allt som oftast anställd. Ifall svaret är Nej följer uppföljningsfrågan vem den smartare personen är, så att Oracle kan kontakta den personen och anställa hen istället.
Larry Ellison, miljardär, grundare av Oracle.

På en skala från 1 till 10, hur konstig är du?
Tony Hsieh, vd för e-handelskedjan Zappos, frågar detta för att se om kandidaten kan passa in i företagets arbetskultur, som kännetecknas av en lite lustig inställning till världen. Det är inte siffran man svarar som är intressant, utan hur man resonerar kring svaret. Men passa dig för att säga 10, för då ses du förmodligen som lite väl eccentrisk.
Tony Hsieh, vd för e-handelskedjan Zappos.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST