ANNONS
Vd Mårten Hellberg, OrganoClick.

Här skapas hopp om fossilfri framtid

OrganoClick är ett prisbelönt exempel på tvärvetenskap inom kemi- och materialteknik. Framtiden är ljus och bolaget deltar nu i European Business Awards.

Cleantechbolaget OrganoClick grundades 2006. Företaget startades som en avknoppning, baserat på forskning inom biomimetisk fiberkemi vid Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. Nu har OrganoClick kommersialiserat tio år av forskning och know-how. Resultatet – funktionella material baserat på miljövänlig fiberkemi som ersätter giftiga kemikalier och oljebaserade plaster.

”Förenklat byter vi ut farliga kemikalier i till exempel plast och textilier till miljövänliga alternativ och vi gör det med inspiration från naturens egen kemi. Vi producerar, utvecklar och marknadsför funktionella material, baserade på miljövänlig fiberkemi”, säger Juhanes Aydin, forskning- & utvecklingschef på OrganoClick.

Tre produktområden

OrganoClick

OrganoClick har utsetts till Sveriges representant i European Business Awards, Europas största affärstävling. Den finns för att uppmärksamma ”Business Excellence” och bästa praxis inom det europeiska näringslivet. Nu är det dags att rösta för att sätta Sverige på den europeiska kartan över miljövänliga företag och inspirera resten av världen att produktutveckla med miljövänliga alternativ.

Den offentliga röstningen är öppen från 9 januari 2017 och fram till den 1 december 2017. För att rösta på Sveriges bidrag OrganoClick® vänligen klicka här.

 

OrganoClick står på tre ben: tekniska textilier, modifierat trä och biokompositer. Bolaget har utvecklat flera teknologier som ger nya egenskaper till dessa material för att göra dem mer funktionella. Textil kan bli vattenavstötande, trä kan bli beständigt mot röta och biokompositer kan ersätta plastmaterial, bara för att nämna några exempel. Hållbara vattenavvisande behandlingar för kläder brukar nästan alltid baseras på hormonstörande, miljöfarliga ämnen som inte bryts ned i naturen. OrganoClick har utvecklat en alternativ vattenavvisande teknik, OrganoTex®, baserad på biologiskt nedbrytbara och giftfria ämnen.

”Vi ger cellolusa helt nya egenskaper”

OrganoClicks kommande lansering, OrganoComp® är ett biokompositmaterial som består av 100 procent förnyelsebar råvara. Materialet kan användas inom många olika segment, till exempel inom möbel- och byggindustrin.

”Vi ger cellulosa helt nya egenskaper som efterliknar plast. Vi ser enorma utvecklingsmöjligheter inom detta område och förbereder nu en stor lansering under våren. Det pågår redan projekt, för det nya materialet OrganoComp®, inom ett flertal olika branscher; möbelindustrin, fordonsindustrin och för begravningskistor”, säger Mårten Hellberg. 

Tävlar i European Business Awards

OrganoClick har blivit utsedda till svensk representant, i kategorin Miljö och hållbar utveckling i European Business Awards – Europas största affärstävling – som inrättats för att premiera 'Business Excellens' och bästa praxis inom det europeiska näringslivet.

”Vi är mycket stolta över att ha blivit utvalda att representera Sverige i tävlingen. European Business Awards är allmänt erkänd som grogrunden till Europas mest dynamiska företag, och vi är otroligt glada att vi uppmärksammas på denna nivå", säger Elisabet Heinrich, marknadschef på OrganoClick.

Tävlingen som är inne på sitt tionde år, stöds av företagsledare, forskare och politiker från hela Europa. I år engagerar den över 33 000 företag från 34 länder. OrganoClick går nu som svenska representant, vidare till den andra etappen i tävlingen. Den består av en allmän omröstning och en juryomröstning. Inför den allmänna omröstningen har företagen ombetts att göra en presentationsvideo som berättar företagets unika historia och förklarar deras framgång.

”Vi får en unik chans att berätta om vår verksamhet och nå ut brett till näringslivet i Europa. Genom att lägga en röst på oss stödjer du även en framtida miljövänlig kemiindustri!”, säger Elisabet Heinrich, marknadschef på OrganoClick.

Börsnoterat bolag

För 18 månader sedan såldes OrganoClicks produkter enbart i Sverige. Idag är bolaget aktivt i hela Skandinavien, Storbritannien och Kina, med siktet inställt på den amerikanska marknaden. Företaget har vuxit lavinartat, med en försäljning om cirka 2 miljoner kronor 2012, till en omsättning om cirka 40 miljoner kronor 2016.

”Vi är sedan ett år tillbaka listat på Nasdaq First North och intresset är stort från såväl investerare som marknaden. Vi har även genomfört ett förvärv innan årsskiftet av vår branschkollega BIOkleen som adderar ytterligare 23 miljoner kronor i försäljning”, säger Mårten Hellberg. 

Flertal stora utmärkelser

OrganoClick har mottagit flera stora utmärkelser, som exempelvis Climate Solver av Världsnaturfonden (WWF) och en plats på listan Sustaina 100, som uppmärksammar de 100 teknikbolag i världen som utvecklat de mest hållbara teknologierna och innovationerna.

”Att få så välrenommerade global utmärkelser är verkligen fantastiskt hedrande. Att många ser potentialen i vår teknik och våra produkter, är ett bevis på att vi utvecklar och tillverkar produkter av stor global betydelse. Högt på agendan år 2017 är vår internationella expansion och en fortsatt hög tvåsiffrig tillväxt. Vi ser positivt på framtiden, vår vision är att bli ett miljardbolag, vilket det finns mycket goda förutsättningar att bli”, avslutar Mårten Hellberg, vd på OrganoClick. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Du blir en bättre människa på berget” – möt entreprenörerna som kombinerar jobb med äventyr
  2. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Frankrikes rikaste rycker ut med miljarder till brandhärjade Notre-Dame
  5. Kraftiga kursrörelser i dagens rapportbolag – Avanza rasar 8%

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.