Missnöjd med lönen men svårt att förhandla? Här är 10 konkreta tips som ger mer på kontot den 25:e

"Ingen kommer att ge dig mer pengar utan anledning, och om du inte driver frågan själv kommer din arbetsgivare utgå ifrån att du är helt okej med din nuvarande lön."

Att prata om pengar är både stressigt och svårt för många.

"Vi har en akilleshäl i Sverige, vi har inte en kultur där man naturligt tycker om att förhandla, som att pruta till exempel. Många svenskar tycker att det är så jobbigt – men det är ju ett spel, du måste njuta av det" säger förhandlingsexperten Viveca Sten i en intervju med Veckans Affärer.

Och vill du verkligen ha en högre lön, vare sig det handlar ingångslönen på ett nytt jobb, eller att du tycker att din nuvarande arbetsgivare inte betalar dig tillräckligt – då måste du vara redo att driva frågan själv, och inte gå omkring och vänta på att någon ska göra det åt dig.

LÄS MER: ”Om du förhandlar som jag kommer du få både högre lön och billigare bananer”

”Ingen kommer att ge dig mer pengar utan anledning, och om du inte driver frågan själv kommer din arbetsgivare troligtvis att utgå ifrån att du är helt okej med din nuvarande lön” säger Lisa Haugh, chefsjurist på digitala lärplattformen Udemy, till Fortune.

Här är 10 konkreta tips, från två experter som tack vare lång och gedigen erfarenhet vet precis hur du ska göra för att lyckas med dina förhandlingar.

1. Öva
"Du måste ha respekt för att det är en teknik man behöver lära sig” säger Viveca Sten. Hon rekommenderar att öva nästa gång du är i matbutiken genom att försöka pruta ner priset på varor som börjar bli gamla.

"Om det är några bananer som ser lite ledsna ut, då frågar du helt enkelt i kassan: 'kan du inte ge mig ett bättre pris?' "

2. Förbered dig
Kolla upp det generella löneläget i din bransch, samt specifikt för din tjänst, rekommenderar lonestatistik.se. Det kan du göra antingen via ditt fackförbund eller någon av sajterna nedan:

Lönecheck.se förser dig med en ingående jämförelse av lönen i din bransch, inklusive hur din lön torde utvecklas om du lägger in ett par år till. Den internationella versionen av sajten – Wagecalculator – finns tillgänglig i 92 länder runt världen.

Jobbsafari.se, en av sveriges största jobbsajter, har också en lönekalkylator. Den analyserar bland tiotusentals CV i en databas för att komma fram till en snittlön för varje bransch.

Löneratorn.se är fackförbundet Unionens lönekalkylator, som har statistik från den privata sektorn. Siffrorna baseras på inrapporterade löner från cirka 500 000 medlemmar.

3. Sätt upp mål
"Tänk: 'Vad vill jag ha ut av olika moment i förhandlingen?' En elefant ska ätas i bitar – du måste bestämma dig för om du ska börja med svansen eller snabeln” säger Viveca Sten.

Bestäm dig i förväg för en nivå du är nöjd med, och kan tänka dig acceptera.

4. Kom med rationella argument
”Du förtjänar inte en löneökning bara för att du har haft din roll en viss tid eller att du har upptäckt att en kollega tjänar mer än dig. Även om någon av dessa faktorer kan vara katalysatorn till din förhandling utgör de inga övertygande argument om varför du ska få högre lön” säger Lisa Haugh till Fortune.

5. Le och var trevlig
Viveca Stens främsta råd är att le och vara trevlig när du förhandlar.

"Folk tycker det är jobbigt, då blir de stela och buttra. Men om din motpart tycker att du är sur och grinig då kommer du inte så långt – är man däremot trevlig kan man fråga om vad som helst. Det värsta som kan hända är att någon säger nej. Men det är inte farligt, du dör inte."

6. Utstråla självförtroende
"Du förtjänar löneförhöjning eller hur, annars skulle du väl inte fråga? Om du har förberett dig och har bevisen på din sida borde du kunna hålla huvudet högt och tro 100 procent på din sak" säger Lisa Haugh.

7. Visa på dina specifika prestationer och resultat
"Affärsmänniskor älskar att ta beslut baserat på data. Använd siffror för att kvantifiera ditt avtryck inom organisationen så mycket som möjligt" tipsar Lisa Haugh.

8. Fokusera på vad, inte hur
Det är oerhört viktigt att inte låsa sig genom att fokusera på hur du ska nå dina mål, enligt Viveca Sten.

"Fråga dig själv: 'Vad behöver jag, vad behöver min motpart'. Var lyhörd för vad du vill få ut av den här förhandlingen, och vad motparten kommer vilja ha. Man måste antingen kunna hjälpa eller stjälpa sin motpart – det är ingen ideell verksamhet du sysslar med vid förhandlingsbordet."

9. Håll det professionellt
Undvik att bli defensiv, prata inte illa om dina kollegor och ta aldrig upp sådant som inte har med jobbet att göra, rekommenderar Lisa Haugh.

10. Ställ alltid öppna frågor
"Ställ alltid öppna frågor, aldrig ja och nej-alternativ” säger Viveca Sten och förklarar varför hypotetiska frågor är nyckeln.

"Knepet är att ställa hypotetiska frågor. Låt säga din chef säger 'du får en ökning med 3 procent'. Då frågar du: 'Vad krävs för att jag ska få 5 procent?' På så vis lägger du över bollen i chefens knä. Om hen därefter säger att det som krävs är att du jobbar lite mer, och du sedan gör det – då har du låst in din chef i ett hörn."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST