Fotograf: Netigate

Succé-entreprenören: Så här bygger jag ett av Sveriges mest framgångsrika startups

Tobias Thalbäck vet hur du bygger en framgånsrik verksamhet, som går med vinst direkt. Här delar han med sig av sina tips.

Netigate är en av Europas två största leverantörer av undersöknings-verktyg, med intäkter på över 10 miljoner dollar. Tusentals kunder använder deras tjänster för att genomföra alla möjliga typer av analyser.

Netigate har uppvisat en tvåsiffrig tillväxt under tio års tid – utan att ta in något som helst externt kapital. Bolaget har varit lönsamt sedan starten.

Svenska entreprenörer lägger för mycket tid på att nätverka och jaga investerare. Det menar Tobias Thalbäck, vd på Netigate. Det är viktigare att fokusera på organisk tillväxt och att hitta en affärsmodell som är lönsam direkt.

Det är produkt, kund och lönsamhet som är de viktigaste områdena att fokusera på, enligt Thalbäck.

”Idag finns det så många startup-event att du skulle kunna fylla hela din arbetstid med att springa fram och tillbaka mellan dem. Och tyvärr verkar många entreprenörer vilja göra just det. Det finns de som är mer intresserade av själva startup-kulturen än det hårda arbete som du måste lägga ner på att själv bli framgångsrik” säger Tobias Thalbäck till Business Insider Nordic.

Han berättar att det var nödvändigt för Netigate att utveckla försäljningen och hitta en lönsam affärsmodell redan från start, eftersom de inte hade några externa investerare – en prioritetsordning som många andra svenska startups saknar, enligt Thalbäck.

”Jag tror att det ofta är en bra princip att kräva att din verksamhet ska vara lönsam från ett tidigt skede. Affärsmodellen ska vara inbyggd i bolagets grund, det är svårt att försöka komma med den i ett senare skede.”

Netigate kunde återinvestera i bolagets tillväxt och utveckling tack vare att de gick med vinst redan från början.

Tobias Thalbäcks strategi för bolagsbyggande har varit att tänka defensivt.

”Många startups som egentligen inte har det som krävs för att vara FC Barcelona försöker ändå bygga sina verksamheter som om de var det. Det är nog många bolag som skulle nå bättre resultat om de utgick från de resurser och den potential de faktiskt har. Ibland är det bättre att ta ett steg tillbaka och se till att huset är byggt på en solid grund” säger Thalbäck.

8 tips för dig som vill bygga en framgångsrik tech-startup, enligt Thalbäck:

  1. Inga genvägar
  2. Gör jobbet själv
  3. Kontinuitet
  4. Det finns inget ”jag” i ett team.
  5. Krona för krona – lönsamhet och organisk tillväxt
  6. Fokusera på utförande
  7. Leverera först, snacka sedan
  8. Ta inte för stora steg åt gången

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST