Fotograf: TT / AP / John Brock

Sockerjättarna: Socker är ofarligt
Sanningen: Du borde äta mer fett istället

Sockerjättarna har länge försökt smälla i oss att socker inte är farligt. Sanningen är snarare den motsatta.

Nyligen kom omfattande forskning ut i The Annals of Internal Medicine, som menade att socker inte är alls så skadligt som det påstås.

Men det visade sig att forskarna hade finansierats av en fond med kopplingar till sockerjättar som Coca-Cola, Nestlé och  Mars. Det skriver Business Insider.

Sockerindustrin står helt klart inför ett liknande moment som olje- och tobakföretagen gjort under en längre tid, där de har försökt påverka forskning och allmäna åsikter om klimatförändring eller rökandets hälsorisker. 

Sockerbaserade varor utgör givetvis en jättebransch. Bara Coca-Cola använder sig av 4 procent av världens sockerbetor; så det har funnits ett intresse att låta fettet vara den stora boven i folkhälsodramat: 

"[Sockerjättarna] lyckades att spåra ur diskussionen om socker i decennier" säger en professor vid University of California at San Francisco till New York Times.

Men faktum är, skriver Business Insider, att låga fetthalter inte minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. 

Däremot är för högt socker intag - särskilt i form av läsk - något som garanterar sämre hälsa. Det orsakar viktuppgång, fetma, diabetes och en rad andra sjukdomar. Problemet är särskilt stort i USA: upp emot 40 procent av landets sjukvårdsutgifter är sammankopplade till (överkonsumtion av) socker.

Socker är i långa loppet värre för oss än omättat fett, menar många studier. När vi äter överdrivna mängder socker - allt från pasta och bröd till fikabröd och godis - utan att balansera med protein och fett, som kroppern bryter ner långsammare, får det blodsockret att svänga ordentligt. Och detta är inte bra för kroppen, och inte heller för ditt humör. 

Business Insider skriver om en omfattande Harvard-studie, som följde 50.000 kvinnors 'low-fat' dieter över åtta år. Den fann att det låga fettintaget varken hjälpte för att minska risken för allvarliga sjukdomar som cancer, eller för att gå ned i vikt. 

Dieterna fungerade förmodligen inte för att fettet ersattes med högt intag av socker i olika former. 

En annan  studie, som publicerades nyligen, lyckades visa sockrets hälsorisker jämfört med fett. Studien, som omfattade 126.000 personer, jämförde hur hälsan påverkades av att byta 5 procent av kalorierna i kosten från mättat fett (den onyttigare typen) till en av tre näringskällor: enkla kolhydrater, omättat fett och fleromättat fett. Det här kom de fram till:

Mättat fett till socker: inga hälsoförderlar.

Mättat fett till omättat- eller fleromättat fett: stora fördelar. Upp till 27% mindre dödsfall för omättat fett; och miskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och neurodegenerativa sjukdomar.

Det här stöder en alltmer accepterad uppfattning av modern kost; att den rätta sortens fetter från mat som fisk, avokado och nötter är bra för oss i måttliga mängder.

Det finns också tydliga tecken på att många sockerjättar förstått sig på en mer modern kost. Till exempel Coca-Cola har nyligen börjat satsa på produkter med mindre socker.


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.