Fotograf: The Late Late Show with James Corden/YouTube

Mannen bakom Carpool Karaoke: Så gjorde vi 2016:s mest virala video

Komikern James Corden berättar hur YouTube gjorde det möjligt för honom att bli ett globalt fenomen 2016, trots att han är värd för en talkshow som sänds halvtimmen efter midnatt i USA.

Videon ”Adele Carpool Karaoke” har i skrivande stund över 138 miljoner visningar på YouTube.

Komikern och talkshow-värden James Corden tar i videon en biltur med sångerskan och artisten Adele – de sjunger några låtar tillsammans (ackompanjerade av bilstereon), småpratar och avslutar med att Adele rappar Nicki Minajs låt ”Monster.

Den glittriga talkshow-studion har bytts ut mot en vanlig kombi som värden James Corden kör runt i ett regnigt London – utan skränig publik och husband. Resultatet blir ett intimt, avslappnat och charmigt småprat, filmat med enkla små kameror inuti bilen.

Video-serien Carpool Karaoke på YouTube är egentligen bara inslag i en vanlig amerikansk talkshow. Men inslagen har blivit en attraktion i sig, tack vare talkshowens utpräglade digitala strategi.

När James Corden blev erbjuden rollen som värd var han till en början skeptisk – hur skulle de hitta publik till ett program som sänds halvtimmen efter midnatt?

”En dag när jag satt och låtsades skriva manus men egentligen bara kollade på en massa olika videos online insåg jag att vi inte behövde göra ett program för en särskild tidpunkt” säger James Cordon när VA besöker eventet YouTube Brandcast i London.

18 månader senare har hans talkshow The Late Late Show with James Corden över 8 miljoner följare på YouTube, och kanalens videos har visats över 2,1 miljarder gånger.


James Corden på YouTube Brandcast, London 12 december. Foto: Chris Morgan

”Vår carpool med Adele var den mest visade virala videon 2016, och otroligt nog har vi de tre mest visade videoklippen online för en talkshow någonsin. Vi började i åtta länder och finns nu i 155. Jag tror verkligen att YouTube har spelat en enorm roll i den tillväxten” säger Corden.

Så central roll spelar YouTube att programmets producent Ben Winston bryr sig mer om visningar än tittarsiffror.

”Tittarsiffrorna berättar bara hur många som höll sig vakna, YouTube-visningarna berättar vad som var populärt” säger Ben Winston enligt The Guardian.

Förutom Adele har andra nämnvärda gäster som Justin Bieber, One Direction och Michelle Obama deltagit i Carpool Karoke.

Matt Brittin, President för EMEA Business & Operations på Google, summerar den trend som har möjliggjort James Cordens globala succé i år, över en frukost på kontoret i London.

”Idag befinner vi oss i en värld där YouTube älskar att vara på TV. Och, som James just har demonstrerat, så älskar TV att vara på YouTube.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST