Fotograf: Lindsten/Nilsson

Miljardären som slutade ljuga – Adalberth talar ut om livet efter Klarna

Vi har träffat Klarna-grundaren och miljardären Niklas Adalberth, som berättar om sin senaste satsning.

En uppmärksamhetstörst utöver det vanliga har inte bara lett in Niklas Adalberth på flera farliga stickspår utan också format en av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer. I dag har han skaffat sig en ny egoboost han vill hitta en unicorn som i stället för en miljardvärdering ska hjälpa en miljard människor.

I över tio år har han sprungit, rusat, stressat mot nästa milstolpe och nästa och nästa. Utan att stanna upp och utan att känna tillfredsställelse och eufori. Som ett enda långt maratonlopp utan målgång.

"När vi emellanåt fick syn på oss själva i något magasin eller när vi invigde nya lokaler kunde jag möjligen slås av insikten om vad vi åstadkommit. Men bara för en kort sekund", säger Klarnagrundaren Niklas Adalberth när vi möts bland byggjobbare och arkitekter på Birger Jarlsgatan 57 C i Stockholm.

2 400 kvadratmeter tomma ytor ska fyllas med hans dröm. För här, i de gamla spårvagnshallarna, har Niklas Adalberth äntligen hittat hem.

Han ler blygt och pojkaktigt när han berättar om sina planer och om sin stiftelse Norrsken.

Namnet kom hans mamma Birgitta på hemma vid köksbordet, ett namn som för tankarna till något svenskt, något vackert, ett namn där hans dröm kunde rymmas. Drömmen om att stötta socialt entreprenörskap.

"Jag älskar ordning och reda", upprepar han flera gånger under intervjun.

Men samtidigt verkar han spontan, och vissa gånger förvånansvärt naiv med tanke på den resa han trots sina 35 år redan avverkat.

"Jag behövde en lokal för Norrsken som då bara bestod av min antikorruptionsidé Klarity och en investmentlåda. Tänkte mig kanske 400 kvadratmeter. Sade till min mäklare att det gärna fick se ut som spårvagnshallarna. "

Som av en tillfällighet var spårvagnshallarna ledigt. Men den enorma ytan behövde fyllas. Då föddes tanken om en hubb där framför allt sociala entreprenörer skulle få sitta för ett rabatterat pris, 2 500 kronor per person och månad.

Den 16 januari nästa år flyttar tvåhundra entreprenörer in och fyller de tomma lokalerna med liv och innovationskraft. Initialt kommer runt 80 procent av dem att jobba med samhällsförbättringar av olika slag.

Marknadsundersökningar i all ära, men för Niklas Adalberth var Norrsken en ren och skär egoboost. Han hade inte ens koll på att det redan fanns en mötesplats för sociala entreprenörer i Stockholm, Impact Hub.

Men vad spelar det för roll när behovet i världen är oändligt.

Och akut.

Jakten på nästa milstolpe fick ett abrupt slut under en helgresa till Italien.

"Jag och Sebastian Siemiatkowski var där tillsammans med våra respektive. Han har alltid sagt 'bara två år till Niklas, sedan gör vi något annat' Nu sade han plötsligt att han ville jobba med Klarna i resten av sitt liv. "

Ångest. En sömnlös natt. Men på morgonen hade han bestämt sig. Det var dags att kliva av och stå på egna ben.

Vänskapsbandet med Sebastian Siemiatkowski skulle dock inte låta sig påverkas av skilsmässan. Det är fortfarande intakt trots över tio år av extrem press och ständiga diskussioner.

"Vänskapen med Sebastian är väldigt speciell. Vi har bråkat många gånger, men regeln har alltid varit att vi skulle fortsätta att ha en dialog. Ingen av oss fick någonsin slänga igen dörren och bara gå. "

Sebastian & Niklas var ett radarpar redan på högstadiet i Uppsala och har gjort många resor tillsammans - förutom Klarna.

"Vi bestämde oss för att bli bartendrar på en lyxkryssare. Efter nio veckors utbildning i Göteborg samlade vi ihop lite pengar, sade adjö till våra familjer och drog till Florida. Vi gick till alla huvudkontor vi kunde hitta och knackade på, men vi kom ingen vart. Inte ens förbi säkerhetsvakten."

Till slut hamnade de i Alpernas mest förnäma skidort, schweiziska S:t Moritz.

"Efter fyra månaders jobb på ett lyxhotell och en blöt kväll på staden kom vi överens om att vi skulle ta oss jorden runt så snabbt och billigt som möjligt. Utan att flyga. "

Transsibiriska järnvägen genom Ryssland, fraktbåt till Australien. Han minns ett avgörande ögonblick.

"Vi missade fraktbåten med en timmes marginal. Om vi hade hunnit med den hade Sebastian kommit tillbaka till Handels i tid för en omtenta som han behövde för att fortsätta på den inriktning han var sugen på. "

I stället började Sebastian Siemiatkowski på ett finansbolag och det var där idén till Klarna föddes. En tillfällighet av många i Niklas Adalberths liv.

I 144 dagar var de på resande fot, i 144 dagar fick deras vänskap chans att fördjupas ytterligare.

Väl hemma, fattigare och magrare än någonsin, skickade de in ett digert rörligt material till inte mindre än tjugo olika filmbolag och tv-kanaler. Men producenterna var lika svårflirtade som kryssningsföretagen och kunde föga ana vad de två skulle komma att åstadkomma.

"Så det finns nog ett och annat smaskigt material att plocka fram från arkiven", säger han och ler brett.

Kanske var det törsten efter uppmärksamhet som fick dem att envist plocka fram filmkameran varje dag, en törst som förföljt Niklas Adalberth under hela hans uppväxt och som kunde ha förstört hans liv.

"Så länge jag kan minnas tävlade jag och min två år äldre bror om allt, inte minst om uppmärksamheten. Jag jämförde mig hela tiden med honom och gjorde allt för att passa in i hans gäng. Men han tyckte att jag var supertöntig. Det var säkert det som någonstans ledde mig in på falskleggen. "

Det är i sjunde klass. Niklas Adalberth står och hänger utanför den lokala Konsumbutiken. En klasskompis kommer ut från affären med en platta folköl i famnen. När han passerar viftar han kaxigt med sin falska legitimation.

"Det där kan jag och min kompis göra så mycket bättre tänkte jag och gick hem och började experimentera. "

Falskleggen, som gick åt som smör i solsken, blev till falska Dagabkort och falska Rikskuponger. Spärrarna hade släppt.

"Jag var runt 15 och jobbade extra på Burger King. En dag fick jag syn på lappar på väggen som varnade för att falska Rikskuponger var i omlopp. Men herregud, det där är ju våra, tänkte jag och började svettas. "

Men insikten kom försent. Niklas Adalberth och hans 32 kumpaner åkte dit med buller och bång. De levde farligt. En av dem blev misshandlad på öppen gata av någon som kände sig lurad.

"En sommarmorgon kom polisen och plockade in mig till stationen. Mina föräldrar var kvar i Norge där min pappa jobbade extra som läkare. Efter kanske sex sju timmar i förhör plockade en polis upp en telefon och ringde min mamma. När han räckte över luren till mig kände jag mig inte så störig. "

Han sänder en tacksamhetens tanke till såväl det svenska rättssystemet som till sina föräldrar.

"De valde att betrakta det som ungdomligt oförstånd. "

Han har valt att prata öppet om sina misstag. Ett liv med ärlighet som främsta ledstjärna.

Men så har det inte alltid varit. "Jag åkte till Connecticut som utbytesstudent under ett år i gymnasiet och kom in i en ljugperiod. Jag ville vara så mycket mer än vad jag var. Så jag började skarva, ta i, ljuga. Snart tappade jag kontroll över mina lögner och visste inte längre vad jag sagt. Beteendet bottnade säkert i något slags osäkerhet och dålig självkänsla. "

Lögnerna blev vardag och fortsatte att göra honom sällskap när han efter gymnasiet började sin militärtjänstgöring som gruppbefäl vid F16 i Uppsala. En ledarskapsutbildning för blivande officerare blev vändpunkten.

"Vi var kanske femton värnpliktiga som samlats på en kursgård. Dag fyra hände något med mig. Efteråt har jag insett att jag måste ha tagit ett steg i medvetandet. Om kursledarna där och då hade blandat in Jesus så hade jag varit religiös nu. Det var på den nivån. "

Sedan den dagen försöker Niklas Adalberth vara transparent som vatten. Aldrig släppa en lögn över sina läppar.

Ärlig, men med ett fortsatt sug efter framgång gjorde han sällskap med bästa vännen på Handelshögskolan. Det tog honom fyra högskoleprov innan han fick en egen inträdesbiljett.

"Jag försökte passa in och skaffa vänner, men oroade mig för att jag inte var tillräckligt smart. De andra hade ju kommit på sina höga betyg, medan jag pluggat ord för att klara högskoleprovet. Det kändes nästan dopningsaktigt. "

Men han fick snart annat att tänka på. Redan efter några månader började Niklas Adalberth, Sebastian Siemiatkowski och Victor Jacobsson fila på affärsidén bakom Klarna - som sågades av Stefan Persson och Marcus Wallenberg inför en fullsatt aula på Handelshögskolan, men som i dag är värd 2,3 miljarder dollar.

Kanske för att grundartrion i stället valde att lyssna till en okänd person i publiken.

"Han sa till oss att vi inte skulle lyssna på de där gamla gubbarna och i stället tro på oss själva. Att snabbhet skulle vinna över tradition. Det var nog viktigt att höra. "

Eller för att affärsängeln Jane Walerud och finansprofilen Mats Qviberg tidigt valde att tro på de energiska Handelsstudenterna och backa dem finansiellt. En känsla som gjorde dem rika.

Idén bakom Klarna var lika enkel som genialisk, e-handelsföretagen tar betalt mot faktura medan Klarna köper e-handelsföretagens kundfordringar. Och tajmningen var perfekt.

Två år blev fyra som blev sex som blev åtta. Det fanns alltid nya fantastiska framgångsbolag att mäta sig mot.

"Först tittade vi mycket på Pricerunner som såldes till amerikanska Valueclick för över 200 miljoner kronor. När Niklas Zennström sedan sålde Skype för 25 miljarder kronor höjdes ribban rejält. Vi var aldrig nöjda och dåliga på att fira. "

Han har haft mycket tur i livet. Men också en del otur. De falska legitimationerna visade sig inte bli den enda gången han skulle hamna i rättsmaskineriets kvarnar.

Det är den 4 februari 2012. Niklas Adalberth och en kollega befinner sig i New York på tjänsteresa. Efter en brunch på krogen kom baksmällan i form av en anmälan om sexuella övergrepp mot en kvinna i ett sällskap de druckit drinkar med.

Efter att ha tillbringat knappt två dygn i häkte och betalat cirka 66 000 kronor i borgen släpptes de bägge svenskarna, men tilläts inte lämna landet. Efter ytterligare tre veckor lades förundersökningen ned till följd av stark bevisning om att anklagelsen var fabricerad.

Några månader senare valde Niklas Adalberth att berätta öppet om incidenten i en exklusiv intervju med Veckans Affärer. Han beskrev timmarna i häktet och tiden med åtalet hängande över sig som en Kafkaliknande mardröm. Men lika svag och utelämnad som han kände sig där i det amerikanska häktet, lika stärkt och rörd blev han av det stöd som vännerna och kollegerna på Klarna visat honom.

"I efterhand har jag insett att det här är industri i USA, framför allt i New York. Fortfarande i dag undviker jag att vara ensam i samma rum som en kvinna när jag i USA. Som framgångsrik affärsman ska man vara jätteförsiktig, men jag inser också att jag måste ha haft en jäkla otur. "

Med en tioprocentig ägarandel i ett Klarna värderat till 2,3 miljarder dollar är Niklas Adalberth miljardär. I alla fall på papperet. I likhet med andra entreprenörer är han förstås nojig över att värdet plötsligt ska gå upp i rök.

"Nu när jag själv bara är en styrelsegubbe så finns ju inte samma insyn eller kontroll som när man var med 24/7 i verksamheten. Samtidigt tror jag fortfarande på Klarna och att mitt kapital har högst chans att öka i värde om det ligger kvar. Men det är en svår avvägning som jag hela tiden brottas med. "

I dag har han råd att uppfylla sin barndoms högsta önskan, ett helt rum proppfullt med godis.

Resten, åtminstone stora delar, av de pengar han får genom att sälja aktier i Klarna tänker han stoppa in i Norrsken där de ska göra nytta för fler än honom själv.

Hans nya dröm är att vara med och skapa en ny svensk unicorn, som i stället för att sikta på en miljardvärdering har som mål att hjälpa en miljard människor.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST