Hjärnforskaren: Därför är multitasking en riktigt dålig idé

Är du bra på att hålla många bollar i luften? Då lever du i en låtsasvärld, enligt den här hjärnforskaren.

Att öka produktiviteten genom att göra flera saker samtidigt är något de flesta kan relatera till. Hjärnan är kapabel till mycket, men där spelar den oss ett riktigt spratt. Det menar Earl Miller, professor i neurovetenskap på prestigefulla universitetet MIT i USA.

"Det är nog många som tänker att de är bra på det, men det är bara en illusion. Människor har en mycket begränsad kapacitet för att tänka många olika tankar samtidigt – vi kan bara hålla en liten bit av information i minnet vid varje enskilt tillfälle" säger Earl Miller.

Det här är multitaskingens negativa effekter, enligt Miller:

Det förstör produktiviteten – du är inte lika effektiv som du tror.

Risken för misstag ökar, vilket sedan resulterar i att du måste spendera extra tid på att rätta till dem.

Multitasking hindrar din kreativitet. Nytänkande kommer vanligtvis från en förlängd koncentration, något som hämmas av parallellarbete.

När du hoppar från uppgift till uppgift måste hjärnan hela tiden lägga ny energi på att återuppta fokus, backa tillbaka i tankarna och sedan kontrollera eventuella fel. Istället bör du ägna mer tid till att förbättra din förmåga att fokusera på en enda sak.

Nyckeln till framgång är att eliminera distraktioner som mobil, extra datorskärmar och mejl som kan vänta. Även korta pauser och rörelse (som ökar blodcirkulationen) bidrar till att återställa fokus.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST