Fotograf: Eva Rinaldi/Flickr, Gary Singh/Flickr

Den nya guldruschen: Så mycket tjänar Kardashian och de andra realitystjärnorna

Sponsrade Instagram-inlägg och mobilspel ger många miljoner dollar i kassan för Kim Kardashian.

Kim Kardashian West drog in 51 miljoner dollar mellan juni 2015 och juni i år. Det visar en sammanställning som Forbes har gjort. Det gör henne till den kvinnliga realitystjärna som håvar in mest pengar i USA.

”Det är lustigt när folk frågar ’vad är det hon gör egentligen? ‘Jag vet att reality-tv inte är respekterat på det sätt som det borde vara, men det håller på att på förändras. Människor börjar fatta att det faktiskt är ett jobb”, säger Kim Kardashian West till Forbes.

40 procent av hennes lönecheck kommer från mobilspelet ”Kim Kardashian: Hollywood”, men också från sponsrade inlägg på bland annat Instagram, enligt Forbes.

Kim Kardashian West har också varit duktig på att få sin beskärda del från bolag som apputvecklaren Whalerock, vilka ligger bakom både hennes content-plattform och den Kim-baserade emojin: Kimoji.

Faktum är att hela klanen Kardashian intar 6 av 7 platser på Forbes löneranking över kvinnliga reality-stjärnor i USA.

Totalt drog hela topp 7 in 131 miljoner dollar mellan juni 2015 och juni 2016, varav familjerna Kardashian och Jenner stod för 122,5 miljoner dollar.

Forbes konstaterar att en gemensam nämnare för realitystjärnorna är att de drar in ganska lite på själva programmen – även om ”Keeping Up with the Kardashians” är en stor succé – men realityprogrammen banar i sin tur väg för lukrativa reklamavtal samt olika former av varumärkesbyggande aktiviteter.

Bulken av intäkterna kommer från olika uppdrag åt alltifrån skönhetsprodukter till alkoholhaltiga drycker.Den 19-åriga tvåan, Kylie Jenner, som också tillhör klanen Kardashian, ligger på 18 miljoner dollar.

Hon får inte bara bra intäkter från familjens show på skvaller-kanalen E!, utan också från produkter som Topshop, Puma, Sinful Colours samt egna bolaget Kylie Cosmetics. Övriga intäkter kommer från tonåringens populära Kylie Jenner-app, men också spelet Kendall & Kylie.

Trean, 21-åriga modellen Kendall Jenner, har kammat 17 miljoner dollar.Fyran Khloe Kardashian befinner sig på uppgång trots att hennes program ”Kocktails with Khloe” har lagts ned – hon drog in 15 miljoner dollar. Det beror bland på parterskap med bolag som Good American Jeans, en publicerad bok samt massor av uppdrag för sociala medier. Khloe har bland annat lagt ut över ett dussintal sponsrade bilder på Instagram, enligt Forbes.

Sponsrade inlägg har blivit en kassako för familjen.

Medan den sammanlagda intäkten för Khloe, Kourtney och Kim låg på 10 miljoner dollar 2013, kan ett enda sponsrat inlägg idag ge 200 000 dollar, enligt Forbes.

”Vi har sett forskning som visar att tonåringar och unga vuxna påverkas väldigt mycket av dessa kändisar då man ska göra sina inköp”, säger Debra Aho Williamson, som är huvudanalytiker vid eMarketer.

Den enda person på listan som inte tillhör Kardashian-Jenner-klanen är Bethenny Frankel med 8,5 miljoner dollar. Hon är stjärna i såpan ”The Real Housewives of New York City”, men får också via ett specialupplägg i avtalet fina intäkter från alkoholdrycken Skinnygirl, trots att företaget såldes till Beam för 100 miljoner dollar år 2011.

”Keeping Up with the Kardashians” är nu inne på sin tolfte säsong.

Intäktsmässigt slår Kim Kardashian West enkelt sin man: rapparen Kanye West. Han tjänade endast 17,5 miljoner dollar under motsvarande period.

Matriarken Kris Jenner drog in 11 miljoner dollar, Kourtney Kardashian 10 miljoner dollar.

Kim Kardashian West har 165,6 miljoner följare på sociala medier.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST