Fotograf: Stefan Gustafsson/TT

Aktielegenden: 45 miljoner till den som hittar på ett bättre FN

Han kom hit som Ungernflykting 1956 och blev en av världens mest framgångsrika aktieinvesterare. Nu utlovar Laszlo Szombatfalvy 45 miljoner kronor till den som kan påskynda tillkomsten av ett nytt globalt styre.

Den svensk-ungerske aktielegendaren Laszlo Szombatfalvy kom hit med två tomma händer och byggde sin förmögenhet genom placeringar som i snitt avkastade 30 procent i över 45 års tid. Det gör honom till en av världens bästa investerare någonsin.

Laszlo Szombatfalvy drog sig tillbaka från börsen redan i slutet av 80-talet (innan den stora kraschen 1987). Familjens ekonomi var då tryggad och han ville ha tid över för annat. Därefter har han bland annat författat en bok – "Vår tids största utmaningar" – och 2012 placerade han en halv miljard kronor i sin stiftelse: Global Challenges Foundation. Stiftelsens mål är att sprida kunskap och förståelse om de största globala riskerna, samt initiera debatt kring och ge förslag om hur dessa risker ska hanteras och minimeras.

Nu tar han nästa steg och utlyser en tävling med den rekordstora prissumman 5 miljoner dollar, eller cirka 45 miljoner kronor.

Genom tävlingen A New Shape vill Laszlo Szombatfalvy utmana tänkare över hela världen – individer, lärosäten, nätverk, företag och organisationer – att presentera en modell för ett nytt globalt styre som kan hantera vår tids största utmaningar såsom klimatförändring, miljöförstöring, massförstörelsevapen, extrem fattigdom och fortsatt snabb befolkningstillväxt.

Tävlingsbidragen ska vara inlämnade senast den 24 maj 2017 och utvärderas av en rad akademiska experter innan en internationell jury utser de slutliga vinnarna i november 2017.

”De största hoten mot mänskligheten är sprungna ur världssamhällets oförmåga att hantera dem. Vi tror dock att den mänskliga uppfinningsrikedom som hjälpt oss utrota sjukdomar, stabilisera hålet i ozonskiktet och till viss del avhjälpt fattigdom, kan – om den riktas rätt – även hjälpa oss att hitta en bättre modell för att säkra en acceptabel levnadsmiljö för framtida generationer”, säger Laszlo Szombatfalvy.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Du blir en bättre människa på berget” – möt entreprenörerna som kombinerar jobb med äventyr
  2. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  3. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  4. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Frankrikes rikaste rycker ut med miljarder till brandhärjade Notre-Dame
  5. Kraftiga kursrörelser i dagens rapportbolag – Avanza rasar 8%

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.