Fotograf: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Hennes techbolag gör succé i Silicon Valley – därför nobbade hon ett av världens största riskkapitalbolag

Stina Ehrensvärd, vd och grundare på techbolaget Yubico, förklarar varför hon tackade nej till att ta in mer kapital.

”När man tar på sig en för stor kostym har man kanske inte alltid tänkt igenom allt så noggrant” säger Stina Ehrensvärd till Di Digital.

Hon är vd och, tillsammans med sin man Jakob, medgrundare till svenska techbolaget Yubico som har 50 anställda och räknar med en omsättning på 200 miljoner kronor i år. Deras produkt är en lösning för säkrare inloggning online, med bland andra jättarna Google, Facebook och Salesforce som kunder, skriver Di Digital.

Hon har även tilldelats Svenska Innovationspriset av Veckans Affärer.

”Man tar ju ofta in kapital när man inte tjänar pengar. Vi är lönsamma. Vi har redan gjort 2,1 miljoner dollar (cirka 19 Mkr) i vinst i år och räknar med mer innan året är slut” säger Stina Ehrensvärd till Di Digital och understryker att hon inte vill lämna över för mycket kontroll till ett riskkapitalbolag.

Yubicos inloggningslösning på den amerikanska marknadens kan liknas med svenska säkerhetsstandarden bank-id, något som idag saknas i USA.  

”Vi utvecklar och säljer en unik teknik för säker login, som är enklare att använda, säkrare och mer skalbart än traditionella bankdosor, engångskoder via mobilen och smarta kort” säger Ehrensvärd i en intervju med Almi.

Hon säger att det är viktigt för nya entreprenörer att hitta sin nisch och att försöka hitta en intresserad kund som kan hjälpa till med finansieringen.

”Då kommer produktens kravspecificering, bolagets intäkter och möjligheter till ytterligare finansiering mer eller mindre på köpet” säger Ehrensvärd till Almi.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST