Fotograf: Gage Skidmore, Wonderlande/Flickr

”Jag kan acceptera ett staket” – Trump backar redan från flera vallöften

Muren mot Mexiko kan bli ett staket, många papperslösa invandrare är ”fantastiska människor” och det finns bra delar av Obamacare som ska behållas. Det är annat ljud i skällan för Donald Trump efter valsegern.

USA:s näste president Donald Trump har antagit en avsevärt mjukare ton efter valresultatet. Under en intervju i tv-programmet 60 Minutes backade han helt eller delvis från flera av de mest aggressiva löften som basunerades ut under valkampanjen.

I början på oktober uppgav Trump att han skulle tillsätta en särskild åklagare för att utreda Hillarys användning av ett privat mejlkonto under sin tid som utrikesminister. När han nu får frågan igen låter det lite annorlunda.

”Jag ska tänka på det. Jag vill inte skada dem [Hillary och Bill Clinton], de är bra människor. Jag känner att jag vill fokusera på jobb, jag vill fokusera på sjukvård, jag vill fokusera på invandring.”

När det gäller invandring verkar Trump även vara öppen för en kompromiss i fråga om den numera ökända muren han har lovat bygga vid gränsen till Mexiko. Det kan till och med bli fråga om ett staket, snarare än en mur.

”För vissa delar kan jag acceptera ett staket… jag är väldigt bra på det här, det kallas byggande… det kan bli en del staket” säger Trump till Lesley Stahl på 60 Minutes.

Tanken med muren är att ”säkra gränsen”, ett åtagande som även ska innebära utvisandet av miljontals papperslösa. Nu är det endast aktuellt att utvisa dem som är brottslingar, säger Trump under intervjun.

”Gängmedlemmar, knarklangare, vi har många av dem. Det rör sig om två kanske tre miljoner – vi kommer att få ut dem ut ur vårt land. När gränsen är säkrad kommer vi att se över de andra [papperslösa invandrarna], många av dem är fantastiska människor.”

Även inställningen till Obamas sjukvårdsreform Obamacare har förändrats – istället för att som tidigare utlovats riva upp den helt är Donald Trump nu öppen för att behålla vissa delar, som till exempel stöd för människor med sjukdomar sedan tidigare.

”Det är en av starkaste aspekterna. Det kommer att kosta mer, men det är något som vi absolut vill försöka behålla” säger Obama enligt CBS News.

Det kommer troligtvis också att bli färre spontana utbrott på Twitter.

”Jag kommer att vara väldigt återhållsam, om jag använder det överhuvudtaget. Det är en modern form av kommunikation, och inget att skämmas över” säger Trump till Lesley Stahl på 60 Minutes.

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant