Fotograf: Tim Risberg/TT

Superentreprenören: Därför är Tim Cook helt fel för Apple

Steve Blanks, en av ”gudfäderna” i Silicon Valley, förklarar varför Tim Cooks är fel vd för Apple, och varför han utgör Steve Jobs sämsta beslut.

Steve Blanks är superentreprenören bakom Lean Startup-rörelsen, har själv varit delaktig i åtta startups och ses som en av gudfäderna i Silicon Valley.

I ett blogginlägg går han till attack mot ett Apple som han anser saknar vision under Tim Cooks ledning.

När Steve Jobs lämnade över rollen som vd till Tim Cooks fick det precis samma effekt som när Bill Gates lämnade över till Steve Balmer på Microsoft.

Ballmer lyckades, enligt Blanks, missa 2000-talets fem mest viktiga tekniktrender: sök, smartphones, mobila operativsystem, media och molntjänster. Två miljarder smartphones har hittills levererats globalt, och Microsofts andel av marknaden för mobila operativsystem är endast 1 procent.

Problemet var brist på vision; Ballmer fokuserade på Microsofts dåvarande starkaste produkter – Windows och Office – och försummade därmed nya idéer och visioner, något som är livsviktigt i en bransch i ständig förändring, anser Blanks.

Blanks påpekar att under Tim Cooks ledning har Apple förvisso fördubblat både omsättning och vinst, och byggt på framgångarna med Iphone, men utan att tänka framåt – den enda nya produkten Apple har lanserat på fem år är Apple Watch, och de klarar knappt av att ens släppa årliga uppdateringar för sina laptop-produkter.

Cooks saknar en passion för att utveckla nya produkter, utan fokuserar snarare på förvaltning, skriver Blanks som menar att Apple därmed är dåligt utrustat för att ta beslut som leder fram till lanseringar av revolutionerande nya produkter på marknaden.

Både Apple och Microsoft tar idag mindre risker – fokus ligger på att maximera aktieägarnas ROI på kort sikt.

För att överleva på sikt krävs ständigt nya visioner, innovation och ett ledarskap som kan genomföra visionerna, avslutar Blanks.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST