Fotograf: Wittra/Volvo Cars Sverige/Press

De ska stoppa biltjuvarna – med ny banbrytande teknik

Med Wittras smarta lösning kan du få koll på dina prylar, din hund eller din förvirrade moster Agda när de försvunnit. Dagens GPS-system har fått konkurrens av en teknik som fungerar lika bra inne som ute.   

Allt började en tidig morgon i Älvsjö när Håkan Dackefjord var ute på en löprunda. På andra sidan en äng hittade han en övergiven cykel i nyskick som en okänd ägare gått miste om. Den övergivna cykeln triggade tankar om olika positioneringstekniker och hur han skulle kunna hitta lösningar till problemet borttappade och stulna ägodelar.

LÄS ÄVEN: Det här lilla svenska bolaget går till börsen efter bara 10 månader – med rekordstort intresse

Tre månader senare reste Håkan Dackefjord till Ukrainas huvudstad Kiev för att träffa ett team av utvecklare, samt en professor inom radioteknologi. Väl där presenterades idén han hade sökt patent för: positionering med hjälp av time of arrival, det vill säga restiden för en radiosignal från en enda sändare till en avlägsen signalmottagare, med wifi.

Reaktionerna var inte vad han hade förväntat sig.

”Alla utvecklare tittade på mig och sa att det var omöjligt”, berättar Håkan Dackefjord.

Långa diskussioner vände pessimism till en gnutta hopp – tillräckligt för att Håkan Dackefjord och hans medgrundare Lars-Göran Nilsson skulle skrida till verket.

Idag, tre år efter starten, är Wittra ett innovativt, högteknologiskt produkt- och tjänsteföretag, som utvecklar teknologi, produkter och tjänster för positionering inom Internet of Things (IoT). 

Wittra licensierar ut sin teknik till kretstillverkare, men har också ett eget positioneringssystem som fungerar både inom- och utomhus, med utökad räckvidd och lång batteritid.

”IoT håller på att explodera, men majoriteten av allt som ska kopplas upp kommer att röra på sig någon gång under sin livstid. Detta är något som många missar när de bygger system för statiska prylar. Vi tror att världen behöver ett nätverk för saker som rör sig, inte saker som står still.”

I grunden består systemet av en bastagg och en basstation. Taggen drivs med batteri och bärs av det, eller den, som man vill ha koll på – en hund, en bil eller något annat. 

Wittra kan tillämpas inom fordonssäkerhet, marin säkerhet, äldrevård, övervakning av värdesaker, övervakning av husdjur och boskapsdjur och samhällssäkerhet. Bolaget har samarbeten med bland annat försäkringsbolaget If.

Håkan Dackefjord ser ljust på framtiden, inte minst för att företaget nyligen vunnit en rad olika fälttester i både teknologi och skalbarhet mot sina konkurrenter runt om i världen.

Vad skulle en vinst av Svenska Innovationspriset 2016 betyda för er?
”Det skulle vara ett fantastiskt erkännande. Att få en chans att visa upp vår banbrytande teknik för stora aktörer skulle betyda oerhört mycket. Sverige behöver fler innovatörer och det är viktigt att lyfta fram företag med nya idéer som har potential att skapa arbeten.”

Wittra har kvalificerat sig som ett av tre tävlande bidrag till Svenska Innovationspriset 2016 i kategorin Produkt/Tjänst som delas ut av Veckans Affärer och SIS på Framtidsdagen den 30 november i Stockholm. 

OM PRISET

Som instiftare av Svenska Innovationspriset sätter Veckans Affärer fokus på det svenska näringslivets innovatörer som bidragit till att stärka den framtida konkurrenskraften. Det är för tionde året i rad som vi uppmärksammar och premierar landets bästa innovationer som nått ett kommersiellt genomslag och människorna som gjort det möjligt. Priset delas ut i samarbete med SIS, Swedish Standards Institute, och SISP, Swedish Incubators & Science Parks.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST