Fotograf: Stefan Nilsson

Bill Gates: Det här är mina topp 13 TED Talks

När världens rikaste man utnämner sina favoriter är svenska statistikgurun Hans Rosling med på listan.

Konceptet TED (som står för Technology, Entertainment and Design) går ut på korta, kraftfulla föreläsningar på 18 minuter eller mindre, så kallade TED Talks – med syfte att sprida idéer.

Bill Gates har själv gett flertalet TED talks på ämnen som innovation, utbildning och filantropi. Hans topp 13 lista innehåller allt från robotar till Hans Rosling, samt ett talk med frun Melinda Gates.

Det här är Bill Gates 13 bästa TED Talks:

Den bästa statistiken du någonsin sett
Hans Rosling
”Du har aldrig sett statistik presenterat på det här sättet. Med samma dramatik som en sportkommentator tar statistikgurun Hans Rosling kål på myter om den så kallade ’tredje världen’”.

Faran med att förneka vetenskap
Michael Specter
”Försök att koppla autism till vaccin, förbud mot genmodifierad mat, trenden med örtmediciner: allt pekar på ett ökande motstånd mot vetenskap och förnuft, enligt Michael Specter. Han varnar för att trenden kommer få katastrofala följder för mänsklig utveckling”.

Världens historia på 18 minuter
David Christian
”Med hjälp av fantastiska bilder berättar David Christian en komplett världshistoria, från Big Bang till internet, under 18 hänförande minuter”.

Låt oss sätta p-piller på tapeten igen
Melinda Gates
”Preventivmedel. Det ämnet har blivit kontroversiellt på senare år. Men borde det egentligen vara det? Melinda Gates anser att många av världens utmaningar med social förändring beror på kvinnors möjligheter att kunna kontrollera hur många barn de föder.”

Så får vi stopp på Polio för gott
Bruce Aylward
”Polio är nästan helt utrotat. Men som Bruce Ayward säger: Nästan är inte bra nog med en sjukdom så här pass skrämmande.”

Hur botar vi medicinen?
Atul Gawande
”Läkaren och skribenten Atul Gawande föreslår att vi tar ett steg tillbaka och tittar på nya sätt att utöva medicin – med färre cowboys och fler pit crews”.

Den förvånande minskningen av våld
Steven Pinker
”Steven Pinker kartlägger minskningen av våld från bibliska tider till nutid, och argumenterar för att, även om det kan kännas ologiskt… med tanke på Irak…, vi lever just nu i mänsklighetens mest fredliga period”.

Kan den här lasern zappa malaria?
Nathan Myhrvold
”Nathan Myhrvold och hans teams senaste uppfinningar – lika briljanta som modiga – påminner oss om att världen behöver galen kreativitet för att tackla stora problem som malaria.”

Låt oss använda video för nytänkande inom utbildning
Sal Khan
”Han visar hur effektia interaktiva övningar är, och tycker att lärare ska frångå traditionella klassrumsmetoder”.

Hur PhotoSynth kan sammanföra världens bilder
Blaise Agüera y Arcas
”Blaise Agüera y Arcas gör en hänförande demonstration av Photosynth, en mjukvara som kan förändra hur vi ser på digitala bilder”.

Hur jag höll andan i 17 minuter
David Blaine
”Magikerna och stuntmannen David Blaine beskriver vad som krävdes för att han skulle hålla andan undervatten i 17 minuter – ett världsrekord (bara två minuter kortare än hela hans föreläsning!)”.

Introvertas styrkor
Susan Cain
”I en kultur som värderar de sociala och utåtriktade högst kan det vara svårt, till och med skambelagt, att vara introvert. Men… introverta bidrar med otroliga begåvningar och talanger här i världen, som borde firas och uppmuntras”.

Robotar som flyger… och samarbetar
Vijay Kumar
”Vijay Kumar och hans team bygger flygande quadrotors; små, flexibla robotar som svärmar, känner av varandra och bygger spontana team – för konstruktion, katastrofhantering och mycket mer”.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST