Fotograf: Le Web Official

Uber avslöjar framtidsplanen: Flygande bilar

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Uber avslöjar planer på flygande bilar, regeringen har en ny strategi för vinstbegränsning i skolorna och Electrolux rapporterar över förväntningarna.

UBER AVSLÖJAR PLANER PÅ FLYGANDE BILAR
Taxitjänstföretaget Uber jobbar på att i framtiden kunna erbjuda en efterfrågestyrd tjänst som heter Uber Elevate. Bakom det oskyldiga namnet döljer sig planer på att transportera kunder i flygande bilar. Detta enligt det whitepaper som företaget publicerat, uppger Wired.

Blir projektet verklighet skulle det innebära att kunderna kan slippa tidsödande bilköer och i ett exempel som anges skulle man teoretiskt kunna transportera sig mellan San Fransisco och San Jose på 15 minuter istället för mer än två timmar som det kan vara idag, skriver The Verge.

Fordonen som det visionära företaget skissat på är helikopterliknande fordon som kan lyfta och landa vertikalt.

Fordonen är tänkta att gå på el och klara transporter på 100 miles, motsvarande 16 mil utan att behöva laddas.


REGERINGEN ÄNDRAR SIG OM SKOLVINSTER

Sveriges regering kommer nu att satsa på tuffa vinstbegränsningar i skolan, enligt Di.

Den 8 november kommer välfärdsutredningen lämnas till regeringen, den kommer att föreslå ett vinsttak på 5-9 procent av insatt kapital för den skattefinansierade välfärdssektorn.

Men Socialdemokraterna har tagit fram en egen, delvis ny strategi, som ämnar kraftigt begränsa vinsterna i framförallt skolan.

”Vi har gått längst i hela västvärlden med att släppa in vinstintresset i skolan. Vi är helt unika och måste nu få ordning på skolan” säger skolminister Ardalan Shekarabi. (Di)

… OCH SKA GRANSKA RESERÄKNINGAR
Regeringskansliet inleder en granskning av hela den politiska ledningens resor efter avslöjandet om statssekreteraren Erik Bromanders vidlyftiga resande. (DN)

INDUSTRIN KRÄVER HÖGRE REALLÖNER
Facken inom industrin kräver högre reallöner och avsättningar till deltidspension/flexpension inför avtalsförhandlingarna 2017. (SvD Debatt)

XI JINPING STÄRKT
Kinas president har ytterligare stärkt sin ställning inom Kommunistpartiet, partitoppen har utsett honom till "kärnledare", en statur reserverad för få. (SvD)

ALLIANSEN ÄR STÖRSTA BLOCKET
Enligt svensk väljaropinion är Alliansen nu det största politiska blocket, tack vare en ökning för Liberalerna och Centerpartiet.

Socialdemokraterna är största partiet på 26,4 procent, men har dock backat i mätningen. Även Moderaterna har tappat stöd. (Omni/TT)

ELECTROLUX ÖVER FÖRVÄNTNING
Electrolux rörelseresultat blev 1 826 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2016. Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 1 739 miljoner kronor, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten.

Rörelsemarginalen uppgick till 5,9 procent, jämfört med väntade 5,6 procent.

Försäljningen uppgick till 30 852 miljoner kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 31 340 miljoner kronor.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST