Fotograf: News Oresund/Flickr

Klimatministern: EU borde göra som Tyskland och förbjuda bensindrivna bilar

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Sveriges klimatminister Isabella Lövin tycker att hela EU ska ta efter Tyskland, statssekreterare Erik Bromander kritiseras för omfattande resor i business class och Swedbank rapporterar bättre resultat än väntat. 

KLIMATMINISTERN VILL ATT EU SKA GÖRA SOM TYSKLAND
Tysklands förbundsråd antog nyligen en resolution om att förbjuda bensin- och dieseldrivna bilar om 14 år; från och med 2030.

De vill också få hela EU med sig. Förbundsrådet har uppmanat EU att ”se över dess medlemsländers befintliga skatter och avgifter för att kunna stimulera till utsläppsfri rörlighet”, enligt Der Spiegel. Tysklands förbud kommer gälla nyproducerade bilar som säljs i Tyskland.

Nu är Sveriges klimatminister inne på samma spår.

”Som klimatminister ser jag ingenting annat än att vi måste fasa ut de fossila bilarna”, säger Isabella Lövin till Aftonbladet.

Om Tysklands förbud säger Lövin:
”Det är ett väldigt intressant förslag. Ska man kunna genomföra det så är det enda realistiska att sätta ett sådant förbud på EU-nivå. Det skulle vara en väldigt bra och stark signal till biltillverkarna att ställa om till en fossilfri fordonsflotta”. (Aftonbladet)

LÄS MER: Tyskland förbjuder bensindrivna bilar

DYRA RESOR FÖR STATSSEKRETERARE
Infrastrukturministerns statssekreterare Erik Bromander kritiseras för omfattande resande i business class och för att han får betalda hotellnätter på fritiden. (DN)

DIGITAL SATSNING PÅ NORDEA
Nordea storsatsar på digital rådgivning och de väntas trefaldigas de tre närmaste åren. Under nästa år ska 25 procent av kunderna välja tjänsten. (DI)

BÄTTRE ÄN VÄNTAT FÖR SWEDBANK
Swedbanks rörelseresultat blev 6.034 miljoner kronor i det tredje kvartalet, att jämföra med väntade 5.262 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

Räntenettot blev 6.062 miljoner kronor, mot förväntade 5.861 miljoner kronor, och provisionsnettot blev 2.838 miljoner. Där låg snittprognosen på 2.743 miljoner. 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST