Fotograf: News Øresund/Johan Wessman

Efter ID-kontrollerna: 500 missnöjda Öresundspendlare stämmer svenska staten

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Missnöjda Öresundspendlare kräver ersättning för ID-kontroller, Ericsson kan drabbas av miljardsmäll och byggbolagen visar svalt intresse för att bygga 15 000 nya bostäder.

ÖRESUNDPENDLARE STÄMMER STATEN
Den 4 januari 2016 infördes ID-kontroller för resande från Danmark till Sverige. De som arbetspendlar över sundet med Öresundståget har alltså behövt kliva av på flygplatsen i Kastrup för en passkontroll, något som kraftigt förlänger restiden.

Nu har 565 Öresundspendlare fått nog; på initiativ av Sydsvenska handelskammare har de lämnat in en ansökan om ekonomisk ersättning till justitiekanslern (JK), rapporterar TT.

Samtliga pendlare kräver 30 000 kronor var i kränkningsersättning, och en tredjedel kräver även skadestånd för att ha tvingats säga upp sig från jobb i Danmark, köpa bil eller flytta till Danmark.

”Vi härnere i Skåne har försökt höja rösterna på många sätt och klaga över situationen. Vi hoppas att det här gör att vi äntligen ska bli hörda och få ett erkännande att vi har fått lida på grund av detta”. Det säger Eva Joensuu, en av de 565, till TT. (TT)

MILJARDSMÄLL FÖR ERICSSON?
Ericsson kan enligt analytiker tvingas ta goodwillnedskrivning på sammantaget cirka 20 miljarder avseende tidigare gjorda förvärv som inte utvecklats som förväntat, däribland amerikanska Redback. (SvD)

BYGGBOLAG NOBBAR

SKL ska upphandla uppemot 15 000 bostäder de kommande åren, med ett upphandlingsvärde på 15-30 miljarder kronor. Men intresset från byggbolag som Peab, JM, Bonava är svalt. Krångligt anbudsförfarande avskräcker enligt Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier. (DI)

V VILL FRYSA
Vänsterpartiet vill införa ett tioårigt förbud mot ombildning av allmännyttiga hyresrätter till bostadsrätter. (DN)

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST