Fotograf: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons

Räntan på studielån närmar sig noll – men det vill regeringen sätta stopp för

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Regeringen vill stoppa negativ statslåneränta, Ica och Systembolaget har anmälts till Konkurrensverket och kampen mot insiderhandel ska skärpas.

REGERINGEN VILL HEJDA LÅGA RÄNTOR
Det är statslåneräntan som ligger till grund för räntan på studielån från CSN, och beräknas varje vecka av Riksgälden.

Statslåneräntan har sjunkigt under flera år – i september noterades en negativ statslåneränta, rapporterar Dagens Industri.

Nu har Sveriges regering lagt en proposition om att införa ett golv för statslåneräntan i skattelagstiftning. Syftet är att hindra ”oavsedda effekter” i skattesystemet till följd av att statslåneräntan landar på noll, eller till och med blir negativ.

I november varje år görs en avstämning på vilken CSN:s ränta baseras. (Di)

NYA TAG MOT INSIDERHANDEL
Regeringen skärper kampen mot insiderhandel och marknadsmanipulation med ny lagstiftning, enligt finansmarknadsminister Per Bolund. (SvD Debatt)

SAMORDNING
LO:s styrelse rekommenderar samordnade krav inför avtalsrörelsen, med en generell låglönesatsning. (Ekot)

SVAJIGT
Säkerhetsläget har försämrats i omvärlden men regeringen har svajat i flera säkerhetspolitiska frågor enligt Moderaterna. (DI)

STRAMAR ÅT
Centern vill strama upp reglerna för att nyanlända ska kunna få ta del av det svenska välfärdssystemet. (DN)

BOLAGSFLYKT
Nya internationella skatteregler, det så kallade Beps-projektet, kan enligt styrelseproffset tillika ordförande i Näringslivets Skattedelegation Staffan Bohman få bolag att flytta verksamheter bort från Sverige. (DI)

INGA VINSTBEGRÄNSNINGAR
Sverigedemokraterna slopar kravet på ett vinstförbud i sitt nya skolprogram. Enligt den nya linjen ska skolorna få ta ut så mycket vinst de vill. (DI)

NYTT JOBB FÖR BORG
Anders Borg blir rådgivare till den nya asiatiska investeringsbanken AIIB. (DI)

CLINTONPROBLEM
Trots sitt övertag riskerar Hillary Clintons mejlhantering att bli ett problem för henne inför sista valdebatten. (DN)

ICA + SYSTEMET
Ica och Systembolaget har anmälts till Konkurrensverket efter SvD:s granskning av det faktum att de ofta har butikslokaler i samma fastighet, ofta ägd av Ica. (SvD)

NY LANDSTINGSDIREKTÖR FRÅN TELIA
Malin Frenning, tidigare toppchef i Telia, blir ny landstingsdirektör i Stockholms läns landsting och välkomnar en ny extern granskning av Skanskabygget Nya Karolinska i Solna. (SvD)

BUSKHERICSSON?
Den senaste veckan har Saabs vd Håkan Buskhe allt oftare nämnts i diskussionerna om vem som ska bli vd i Ericsson. Marcus Wallenberg spekuleras bli ordförande. (DI)

AHLSELL
Inför Ahlsells börsnotering är enda frågetecknet hur väl bolagets förvärvsstrategi fungerar. (DI)

SERNEKE
Byggbolaget Serneke, som ska börsnoteras i höst, siktar på att mångfaldiga omsättningen under de närmaste åren: först ska 10 miljarder kronor nås 2020, sedan siktar bolaget på 30–40-miljardersnivån. (DI)

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST