Fotograf: Rickard Kilström

"Det är lönsamt från dag ett"

Nyckeln till smartare energianvändning i framtiden stavas digitalisering.

Idag ligger stort fokus på att bygga energismarta hus med tjocka väggar och tak som ser till att behålla värmen inomhus. Och det är förstås bra.

Problemet är bara att det inte räcker och att diskussionen i stället riskerar att missa något av det mest väsentliga. I alla fall om du frågar Robert Kviberg som är teknisk chef på Dunderon, ett företag som specialiserat sig på att reglera värmeflöden inomhus.

LÄS ÄVEN: Geniala idén: Deras havskraft skapar energi utan vågor

"För vad spelar det för roll om huset är energismart när du ändå tvingas öppna fönstret för att få ned temperaturen när solen plötslig börjar skina?" Dunderon har sitt öga riktat på inomhustemperaturen och att se till att hela tiden hålla den på en jämn nivå. "Med vårt system går det att bromsa värmesystemet i ett hus från full effekt till noll på tio minuter!"

Dunderon har utvecklat ett system som på ett intelligent sätt snabbt reglerar tillförseln av värme i elementen. Själva tekniken består av standardkomponenter, det unika ligger i mjukvaran som håller koll på inomhustemperaturen och som kommunicerar i realtid med en molntjänst.

"På så sätt ser vi till att fastigheten hela tiden får rätt energitillskott", säger Robert Kviberg.

Nyckeln till framtidens smartare energianvändning när det gäller värmen i fastigheter ligger till stor del i digitalisering. Det innebär också att värmesystemen i husen - som många gånger har flera decennier på nacken - inte behöver bytas ut eller förändras.

"Varje år försvinner det cirka tusen rörmokare i Sverige som sitter på kunskaper om att ställa in och skruva på de gamla värmesystemen, men det är samtidigt kunskap som går förlorad. I dag tillkommer det bara runt hundra nya rörmokare och en yngre generation är mer digital och vill jobba med mer automatiserade system."

Dunderons teknik går lätt att koppla på redan befintliga värmesystem, kräver ingen investering utan är en löpande tjänst som fastighetsägaren betalar för.

"Det är lönsamt från dag ett och vi tar helt enkelt över styrningen av pumpar och shuntar. Vad gäller värmen kan vår lösning sänka energitillskottet med uppemot 35 procent!" 

Dunderon
Kategori:Effektivisering 
Bolag: Dunderon
Startår: 2012 
Antal anställda: 4 
Omsättning: 47 tkr 
Resultat: 12 tkr

Dunderon är en av finalisterna i årets E-Prize, Sveriges största energipris. Håll koll här på VA.se de kommande dagarna för att läsa om de övriga. Och missa inte Hållbarhetsdagen 2016, Veckans Affärers stora konferens om energiinnovation den 13 oktober.

 

E-PRIZE 2016

Sveriges största energipris - som belönar de svenska företag som har de mest innovativa och klimatsmarta energilösningarna. Nio finalister tävlar om förstapriset i tre kategorier; Förnybar energi, Energieffektivisering, 
Hållbara transporter. 

Vinnarna presenteras på Hållbarhetsdagen den 13 oktober.

 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST