Fotograf: Facebook

Den här tonåringens app hjälper dig fuska
– gör matteläxan åt dig

16-åringens app till för alla som är ”too cool for school”.

Amit Kalra hade inte svårt för matematik, utan det var först då mamman flyttade honom fram och tillbaka mellan två skolor problemen uppstod.

När han slutligen hamnat i sin gamla skola fast i en ny klass insåg han snart att han låg efter i algebra.

Situationen underlättades knappast av att han inte kände någon i klassen som kunde hjälpa till med algebran på fritiden.

I stället för sommarundervisning eller liknande löste han problemet genom att skapa en app som ”löser” matteläxorna åt honom – appen heter 6284Calc.

Appen gör bland annat att användaren slipper att memorera olika formler inom alltifrån algebra till geometri. Det räcker med att bara klicka på appen för att få fram svaren.

Den som betalar strax under 2 dollar kan också få fram detaljerade steg för att enklare förstå varför exempelvis X eller Y får ett visst värde.

Amit Kalra hade så gott som noll erfarenhet av att utveckla appar inom Apples operativsystem iOS tidigare - han hade endast skapat en lotterigenerator åt sin far.

Det räckte med att läsa en e-bok samt utföra vissa experiment för att han skulle få appen klar på 4 månader, enligt Business Insider.

Intresset för att koda väcktes när han som typisk tonåring spelade dataspel och hade Roblox som en av sina favoriter – spelet går bland annat ut på att skapa sina egna världar.

Så precis som när Amit Kalra skulle lära sig att koda i iOS för 6284Calc blev det till att läsa en e-bok.

Det tog 6 månader innan han var klar med Parkour City - som namnet antyder består spelet av en stad där spelarna gör volter och annat på rent Parkour-manér. Spelet nådde 1 miljon användare i somras och ligger på Roblox topplistor.

6284 Calc har haft 30 000 nedladdningar utan någon som helst marknadsföring. Namnet är ingen slump, utan siffrorna representerar M-A-T-H på en mobils nummerdisplay.

16-åringens framgångar med 6284 Calc har bland annat lett till att han blev inbjuden till Apples globala utvecklarkonferens tidigare i år, enligt Business Insider.

Då Business Insider frågar Amit Kalra vad han ska göra härnäst blir svaret att han inte är säker på att han ska gå på College ”eftersom han inte vet om det kommer att vara till nytta för honom”.

Hans egen beskrivning av appen säger nog allt:
”Använd 6284 Calc då du har fastnat i ett matte-problem, glömt en formel eller inte bara känner för att göra läxan eftersom du är för cool för skolan (vilket ofta är fallet)”.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.