Fotograf: Rickard Kilström

Geniala idén: Deras havskraft skapar energi utan vågor

Idén bakom Minestos teknologi är lika enkel som genial. Tänk dig att du är ute och flyger drake. Det behövs inte särskilt mycket vind för att den ska börja rita åttor  himlen.  samma sätt fungerar bolagets tidvattenkraftverk.

Skillnaden är att den i stället gör åttor under vattnet.Draken är utbytt mot något som ser ut som ett segelflygplan, som drivs fram av trycket från det strömmande vattnet. Flygplanet är förankrat i havsbotten med en lång vajer och styrs i åttaformade banor med en diameter  åttio meter. Under vingen sitter en turbin som alstrar elektricitet från det flödande vattnet. " det här sättet utnyttjar vi energin från tidvatten- och havsströmmar. Det unika för oss är att havsströmmarna inte behöver vara särskilt snabba för att vi ska producera elenergi konkurrenskraftigt", förklarar bolagets vd Martin Edlund. 

Tillverkare av tidvattenkraftverk finns det relativt gott om, uppemot ett tjugotal runtom i världen. Gemensamt för dem alla är att de  grund av sin storlek kräver en hög hastighet  det strömmande vattnet för att vara ekonomiskt lönsamma. För att Minestos undervattensflygplan ska fungera räckerdet med en betydligt lägre havsström  1,5 meter per sekund. 

"Vi utnyttjar samma princip som en segelbåt som färdas fortare än vad vinden blåser. Vattentrycket vingen gör att vi får upp en hastighet  systemet som är flera gånger högre än havsströmmens", säger Martin Edlund och förklarar att deras lösning tack vare denna princip har en marknadspotential som är åtta gånger större än konventionella, fast monterade tidvattenkraftverk. 

"Dessutom krävs det oerhört mycket mindre material för att bygga vårt system, 14 ton jämfört med upp till 200 ton per megawatt produktionskapacitet. Materialkostnader och service blir dramatiskt mycket billigare. " 

Idén kommer ursprungligen från Saab i Linköping och startades genom Chalmers Entreprenörsskola. Sedan 2007 har bolaget säkrat lite drygt 500 miljoner kronor via riskkapital, börslistning och offentliga utvecklingsbidrag. 

Ett testsystem är sedan ett antal år installerat i havet utanför Belfast. Snart ska ett större antal undervattensflygplan i fullstorlek - med tolv meter mellan vingspetsarna - installeras utanför Wales. Energin från den första 10 MW-parken i Wales ska förse åttatusen hushåll med el.

Minesto
Kategori: Förnybar energi 
Bolag: Minesto 
Startår: 2007 
Antal anställda: 30 
Omsättning: 37 tkr 
Resultat: -19,7 Mkr

Minesto är en av finalisterna i årets E-Prize, Sveriges största energipris. Håll koll här på VA.se de kommande dagarna för att läsa om de övriga. 
Och missa inte Hållbarhetsdagen 2016, Veckans Affärers stora konferens om energiinnovation den 13 oktober.

E-PRIZE 2016

Sveriges största energipris - som belönar de svenska företag som har de mest innovativa och klimatsmarta energilösningarna. Nio finalister tävlar om förstapriset i tre kategorier; Förnybar energi, Energieffektivisering, 
Hållbara transporter.

Vinnarna presenteras på Hållbarhetsdagen den 13 oktober.

Juryn består av: Rémy Kolessar, chef forskning och innovation, Energimyndigheten, Lina Bertling Tjernberg, professor smart grid technology, Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, Stefan Henningsson, senior adviser climate innovation, Världsnaturfonden, WWF, Jonas Abrahamsson, vd E.ON Sverige och Per Olof Lindsten, digitalchef Veckans Affärer

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST