Caroline Walerud Fotograf: Thomas Oneborg/TT

Techfamiljen bildar riskkapitalbolag

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Snapchat kan vara på väg mot börsen redan i mars 2017, Gardell och Cevian nosar på tyska E.ON. och familjen Walerud bildar riskkapitalbolag.

TECHFAMILJEN BILDAR RISKKAPITALBOLAG
Jane Walerud, maken Bengt och dottern Caroline startar det egna riskkapitalbolaget Walerud Ventures. Det rapporterar Di Digital. Jane Walerud ligger bland annat bakom Bluetail som såldes under IT-yran vid millennieskiftet för 1,4 miljarder kronor. Hon har även jobbat på ögonstyrningsbolaget Tobii och gjort investeringar i bland annat Lensway. Bengt Walerud har startat och sålt två management- och strategikonsultbolag berättar Di Digital. Dottern Caroline Walerud har medgrundat och är arbetande styrelseordförande för 3D-skanningbolaget Volumental. Hon utnämndes till Supertalang av Veckans Affärer 2013.

Familjens investeringar kommer att ske privat genom två familjebolag. Investeringarna kommer uppgå till upp till 10 miljoner kronor per bolag, berättar Di Digital.

"Vi vill investera i bolag inom artificiell intelligens, syntetisk biologi och hållbarhet. Vi bryr oss speciellt mycket om världshaven och korallreven – och företag baserade på programmeringsspråket Erlang", säger Caroline Walerud till Di Digital.

SNAPCHAT PÅ VÄG TILL BÖRSEN ENLIGT KÄLLOR
Den populära sociala medier-plattformen kan vara på väg mot börsen. Företaget, som heter Snap Inc, värderas till 25 miljarder dollar, motsvarande drygt 215 miljarder kronor. Den exakta tidpunkten är dock inte helt säker, men enligt Business Insider kan det komma att ske i mars 2017. (DN)

GARDELL OCH CEVIAN TAR SIKTE PÅ E.ON. ENLIGT KÄLLOR
Cevian Capital, som har finansmannen Christer Gardell vid rodret, överväger att gå in i tyska energibolaget E.ON. Cevian lockas av det låga priset, enligt branschkällor som har pratat med Rheinische Post. Posten Cevian överväger att plocka upp motsvarar tio procent av aktierna i E.ON. (Finwire)

KLENT RESULTAT FÖR LÖFVENS JOBBSATSNING
Regeringens satsning 100-klubben, som lanserades i oktober 2015 med syftet att ge nyanlända jobb, kantas av osäkerhet. Arbetsförmedlingen vet dock inte vilken effekt projektet har fått än så länge. (SvD)

DIESELPRISET HÖJS
Pristrenden på drivmedelspriser är fortsatt i stigande. Nu höjer ledande oljebolag priset på diesel med tio öre per liter. Efter höjningen är riktpriset för en liter diesel på bemannade stationer 13:44 kronor.

Priserna på bensin och etanol lämnas oförändrade på 13:69 kronor (95 oktan) respektive 10:01 kronor per liter. (TT)

UTSIKTER NÅGOT MER POSITIVA FÖR SVENSK BANKSEKTOR
För första gången på länge börjar positiva vinsttrender urskiljas bland de svenska bankerna.

Det skriver Nordea i ett morgonbrev på fredagen.

"Framförallt är det de ökade bolånemarginalerna som nu börjar synas i resultaten. Vidare ser vi Finansinspektionens nyligen släppta rapport över de svenska bankernas riskvikter som en positiv faktor då utfallet var i linje med, eller till och med något bättre, än tidigare indikationer", skriver Nordea som påpekar att visibiliteten har ökat på regleringsfronten. (DIREKT)

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.