Crowdfundad svensk elbil når 100 procent – på två dagar

Elbilen Uniti nådde insamlingsmålet på Fundedbyme på nolltid.

Uniti är en elektrisk stadsbil för framtiden, som till en början utvecklats på Lunds Universitet, och numera är ett fristående projekt. Till skillnad från många andra elbilar i planeringsstadiet har Uniti valt att helt göra om elbilskonceptet från grunden, istället för att bygga vidare på samt anpassa konceptet för konventionella bilar.

Konventionella bilar är till exempel onödigt kraftfulla och stora, enligt Uniti. Att skala ner ger stora effektivitets- och miljömässiga vinster, vilket ger Uniti en väldigt hållbar profil. Samtidigt kommer användarupplevelsen hålla samma höga standard som den samtida konsumenten förväntar sig, från teknik så som smartphones.

Under onsdagen lanserade Uniti en kampanj på crowdfunding-sajten FundedByMe där de bad om 5 miljoner kronor för att bygga en prototyp, redo för produktion. Endast två dagar senare har de redan överträffat det målet, och med 43 dagar kvar på kampanjen är det sannolikt att de kommer slå det svenska rekordet för crowdfunding. 

Uniti har redan kommit långt med sin unika utvecklinsplan:Uniti uppger att hade tillgång till andra finansieringskällor, men välde crowfunding eftersom det passade bra med öppenheten som präglar projektet. Samtidigt har dock Uniti redan ett antal inskickade patent som väntar på godkänning.

Crowdfunding-succén är inte det enda som visar på stort intresse för Uniti; företaget har redan tagit emot över 140 förbeställningar. 

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Här är Nordens mest attraktiva arbetsgivare 2019 – Sweco som leds av Näringslivets mäktigaste kvinna 2019 på toppen
  2. Pensionsjätten satsar 740 miljoner i Northvolt – och spekulerar om Teslafabrik till Sverige
  3. Ed Sheeran spelar mot världsrekord – drar in 7 miljarder kronor på senaste turnén
  4. Världens hetaste startup just nu – ska hjälpa bönderna att bli klimaträddare
  5. Elgiganten slår rekord: Företaget växer så det knakar
  1. Att ta tåget är inte så klimatsmart som du tror
  2. Nya plastskatten – upp till 7 kronor per plastpåse
  3. Bianca Ingrossos varumärke en riktig tillväxtraket
  4. Världens hetaste startup just nu – ska hjälpa bönderna att bli klimaträddare
  5. Skapa guldkant genom kontroll över ditt kapital – ”din väg till frihet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.