Fotograf: Emmy Jonsson

"Det är inte alls skamfyllt att rädda världen och samtidigt tjäna pengar"

Svenska Trine låter privatpersoner satsa pengar i solenergi i tillväxtländer. På ett drygt halvår har 40 000 människor fått tillgång till ren elektricitet.

Innan Sam Manaberi grundade Trine var han försäljningschef för Nordamerika för elbjässen Bosch. Där var han bland annat med och lanserade en fond för solenergi på 100 miljoner dollar.

Det märks på hans resonemang att han har ett starkt kommersiellt fokus, samtidigt som hela idén bakom Trine handlar om att skapa en bättre värld.

"När jag slutade på Bosch och flyttade hem igen bestämde jag mig för att köra i gång Trine."

Idén bakom bolaget är att skapa en digital investeringsplattform där privatpersoner enkelt kan satsa pengar i solenergi. Konkret handlar det om att de förmedlar pengarna vidare till utvalda entreprenörer som driver solenergiprojekt i tillväxtländer, framför allt i Afrika.

Marknaden är enorm, här lever 1,2 miljarder människor och var femte person lever fortfarande i energifattigdom.

E-PRIZE 2016

Sveriges största energipris - som belönar de svenska företag som har de mest innovativa och klimatsmarta energilösningarna. Nio finalister tävlar om förstapriset i tre kategorier; Förnybar energi, Energieffektivisering, 
Hållbara transporter.

Vinnarna presenteras på Hållbarhetsdagen den 13 oktober.

Juryn består av: Rémy Kolessar, chef forskning och innovation, Energimyndigheten, Lina Bertling Tjernberg, professor smart grid technology, Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, Stefan Henningsson, senior adviser climate innovation, Världsnaturfonden, WWF, Jonas Abrahamsson, vd E.ON Sverige och Per Olof Lindsten, digitalchef Veckans Affärer

Trine lanserades i februari i år och hittills har de förmedlat investeringar på drygt 3 miljoner kronor, vilket i praktiken lett till att 40 000 människor kommer att få tillgång till ren elektricitet.

"Vår främsta utmaning nu är att skala upp, vi har bevisat att vår modell fungerar och att vi har kompetensen. Nu ska vi bara hitta ännu fler solenergiprojekt att dra i gång!"

Som privatperson investerar du minimum 25 euro, du kan själv välja om du vill lägga alla pengarna i ett projekt eller sprida det över flera. Pengarna är låsta under ett till fem år och avkastningen beräknas landa på mellan 5 och 10 procent. Precis som med många andra investeringar finns det förstås inga garantier, men Sam Manaberi är övertygad om att det måste leda till goda affärer i slutändan för att fungera.

"Det är inte alls skamfyllt att rädda världen och samtidigt tjäna pengar. En positiv ekonomisk utveckling är positivt för alla, inte minst för att investerare då också kommer tillbaka nästa gång. Våra ledord är 'people, planet, profit', men det får aldrig bli fråga om girighet."

Trine är en av finalisterna i årets E-Prize, Sveriges största energipris. Håll koll här på VA.se de kommande dagarna för att läsa om de övriga. 
Och missa inte Hållbarhetsdagen 2016, Veckans Affärers stora konferens om energiinnovation den 13 oktober.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST