Göran Folkesson, vd Clean Motion

”Tunga elbilar som Tesla är ingen lösning”

Svenska Clean Motion tror inte bara att framtidens hållbara transporter går på el utan också på tre hjul. "Marknaden är enorm och vi har en lönsam affärsmodell från dag ett", säger vd Göran Folkesson.

Hur skapar vi framtidens fordonsflotta som är betydligt mer energieffektiv än dagens? En given väg att gå är förstås att alltmer jobba sig bort från det fossilbaserade bränslet, mot elbilar och här har inte minst Tesla blivit en medial älskling. Ett annat sätt att se på utvecklingen är i stället att laborera med en annan minst lika viktig parameter. Nämligen vikt.

Det var Göran Folkessons idé när han drog i gång Clean Motion som arbetar med att utveckla elbilar: Måste verkligen en person på 75 kilo ensam fara fram i en koloss som väger 1,5 ton?

LÄS ÄVEN: Trehjulingen från Lerum går till börsen i vår

E-PRIZE 2016

Sveriges största energipris - som belönar de svenska företag som har de mest innovativa och klimatsmarta energilösningarna. Nio finalister tävlar om förstapriset i tre kategorier; Förnybar energi, Energieffektivisering, 
Hållbara transporter.

Vinnarna presenteras på Hållbarhetsdagen den 13 oktober.

Juryn består av: Rémy Kolessar, chef forskning och innovation, Energimyndigheten, Lina Bertling Tjernberg, professor smart grid technology, Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, Stefan Henningsson, senior adviser climate innovation, Världsnaturfonden, WWF, Jonas Abrahamsson, vd E.ON Sverige och Per Olof Lindsten, digitalchef Veckans Affärer

"Vår utgångspunkt var att bygga ett så energisnålt fordon som möjligt. Och hur gör vi det? Jo, genom att drastiskt sänka vikten", säger Christoffer Sveder som är marknadschef på Clean Motion.

Fordonet som Clean Motion har utvecklat heter Zbee, ett trehjuligt fordon som påminner om en indisk tuktuk. Den är klassad som en moped, drivs av en elmotor, kostar runt 80 000 kronor och rymmer tre personer. Och den väger bara 270 kilo med sin kaross i glasfiberkomposit.

VA FINANS: Följ Clean Motions aktie

"Vi gör en global produkt och i februari i år började vi leverera våra första fordon i Indien. Där är marknaden enorm och vi har en lönsam affärsmodell från dag ett genom att vi hyr ut fordonen som också fungerar som rullande reklampelare."
I dag rullar tjugofem Zbees i Indien och efterfrågan är stor. Karossdelarna tillverkas i Kungshamn och slutmonteringen sker i Delhi, men på sikt ska man bygga mikrofabriker som är lokalt placerade på respektive marknader.

"Att bygga tunga och stora elbilar, som till exempel Tesla, är i längden ingen hållbar lösning. Det fungerar bara om det finns tillgång till mycket energi, vilket inte särskilt många länder har. Fast den här debatten existerar knappt i dag här hemma­, men vi måste våga ha ett perspektiv som är större än Sverige!"

Det här första finalisten av nio i året E-Prize, Sveriges största energipris. Håll koll här på va.se de kommande dagarna för att läsa om de övriga. 
Och missa inte Hållbarhetsdagen 2016, Veckans Affärers stora konferens om energiinnovation den 13 oktober.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST