Fotograf: Wikimedia

Med hjälp av DNA-datorer i människors kroppar ska Microsoft besegra cancer inom 10 år

De pyttesmå datorerna som ska leva inuti människors kroppar och "omprogrammera" cancerceller i takt med att de uppstår.

58 000 personer i Sverige diagnostiseras med cancer årligen, enligt Cancerfonden. 65 procent botas medan andra kan leva vidare trots att man har cancer. Samtidigt är det många som fortfarande dör i cancer varje år.

Nu ger sig mjukvarujätten Microsoft in i kampen för att bekämpa cancer en gång för alla. Bolaget har minst sagt ambitiösa planer att använda datavetenskap för att "lösa" cancer och bota sjukdomen och alla dess varianter inom det närmaste decenniet, enligt ScienceAlert. 

Chefen för Microsofts gen-tem, David Heckerman, menar att man fram tills nu har behandlat vävnader i hjärnan hos den som hade hjärncancer och i lungan för den med lungcancer, men att det är långt viktigare att behandla cancergener som har blivit dåliga i själva genomenet (arvsmassan) i stället.

"Det känns som en väldigt naturlig sak för Microsoft att titta på det här eftersom vi har mycket erfarenhet inom datorvetenskap och vad som sker med cancer är ett datormässigt problem", säger Chris Bishop vid Microsoft Research till The Telegraph.

Planen involverar en rad ambitiösa projekt, men ett av de kanske mest ambitiösa rör supertunna DNA-datorer som ska kunna leva inuti människors kroppar och "omprogrammera" cancerceller till friska celler i takt med att de uppstår. Likt en dator som strejkar och måste startas om ska man kunna reboota "systemet" och få bort sjuka celler, enligt Chris Bishop.

LÄS ÄVEN: Hoppade av toppjobb på McKinsey – nu ska hälsoglass göra 27-åringen till Sveriges glassdrottning

Han menar att det är lätt att tro biologi och datorer är vitt skilda saker, men sanningen är att det finns djupa förbindelser på grundläggande nivåer. Microsoft har inte gjort sig känt för att ta steget utanför sin sfär, men har samlat ihop ett team biologer och dataforskare från hela världen för att hantera olika aspekter av cancerforskningen.

Många detaljer är oklara, men ett team ska bland annat använda maskininlärning och datorseende från bilder och videos för att hjälpa cellgiftsbehandlingsexperter att enklare förstå hur patienters tumörer utvecklar sig.ScienceAlert menar att det öppnar för mer personaliserad medicinering.

Ett annat team jobbar med algoritmer för att få fram bästa attackplanen för olika tumörtyper. Den röda tråden oavsett approach är datorvetenskap i form av processande av information och maskininlärning. Helt enkelt för att Microsoft menar att cancer och andra biologiska processer just handlar om att processa information.

Maskininlärning gör att forskarna ska kunna analysera miljontals "filer" med biologisk data i jakt på nya behandlingsprocesser - något som tidigare har skett för hand, enligt ScienceAlert. Microsoft är inte den enda av tech-giganterna som nyligen deklarerat att man ska bekämpa sjukdomar.

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg och hans fru Priscilla Chan meddelade häromdagen att man ska satsa 3 miljarder dollar på att bota "alla världens sjukdomar" under 10 år. Hur långt det egentligen räcker kan man fråga sig.

LÄS ÄVEN: För 26 miljarder ska Zuckerberg utrota världens sjukdomar

The Guardian rapporterar exempelvis att Storbritannien lade 5,8 miljarder pund på forskning inom bland annat mediciner 2015-2016, vilket gör 58 miljarder pund på ett decennium.

Amerikanska statligt stödda Institutes of Health, NIH:s, budget 2014-2016 ligger på 90 miljarder dollar. Det vill säga 30 miljarder dollar per år eller 300 miljarder dollar under en 10-årsperiod.

Med tanke på att 3 miljarder kanske inte räcker så långt ändå för att bota "all världens sjukdomar" på 10 år känns det kanske lite mer realistiskt att Microsoft under samma tidperiod endast siktar in sig på en sjukdom - cancer - mänsklighetens kanske värsta gissel.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST