Fotograf: Wikimedia

Kina: Vi tänker öka kärnkraften med 800 procent fram till 2030

Ska lösa landets problem med utsläpp från kolkraftverk och kommer kosta nära 5 biljoner kronor.

Kinas första kärnkraftsreaktorer för elproduktion invigdes under 90-talet. Idag har landet 36 reaktorer och ytterligare 20 håller på att byggas. Under veckan presenterade landet dessutom en ny plan för kärnenergin, rapporterar The Economist. 

Det kommande decenniet ska landet spendera 570 miljarder dollar, motsvarande närmare 4 900 miljarder kronor, på att bygga fler än 60 kärnkraftverk. Målet är att 9 procent av landets elförsörjning ska komma från kärnkraftverken år 2030, vilket är en åttafaldig utökning av kapaciteten jämfört med 2012. 

Satsningen är viktig för att lösa landets utsläppsproblem - den största energikällan är idag kolkraft. Enligt landet krävs kärnkraften både för att nå klimatavtalsmålen, men även för att minska luftföroreningarna som orsakar många sjukdomar och dödsfall i landet. 

En annan del i satsningen är landets ambition att exportera kärntekniken. Tidigare har landet förlitat sig på rysk, amerikansk och fransk kärnkraftsdesign, men landet har nu utvecklat förmågan att vara mer eller mindre självförsörjande på området. 

Människor som bor i områdena där de nya kärnkraftsverken kommer byggas har protesterat kraftigt mot planerna, vilket har lett till att den kinesiska staten i vissa fall har gett med sig. Kineser är dock i större grad mer positivt inställda till kärnkraft jämfört med invånare i västerländska länder.

LÄS ÄVEN: Hoppade av toppjobb på McKinsey – nu ska hälsoglass göra 27-åringen till Sveriges glassdrottning


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Coca-Cola hoppar på senaste hälsotrenden – ska sälja kombucha
  3. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  4. Coca-Colas nya recept för att få fart på försäljningen – cannabis
  5. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Topp 10: Aktierna med starkast köpsignaler just nu
  3. Rockström: Så halverar vi klimatutsläppen till 2030 – ”Digitala revolutionen är världsekonomins joker”
  4. Supertalangen vill ge tillbaka till samhället – nu ska hon hjälpa andra unga kvinnor ta kontroll över sina öden
  5. Rymdlegendar försvarar Elon Musks marijuana-rökning: Han är det bästa vi haft sedan Thomas Edison

För dig som prenumerant