Fotograf: TT / Janerik Henriksson

Frankrike gjorde just något för miljön som inget annat land gjort tidigare - och en hel industri tvingas tänka om

Många hyllar den nya lagen, men kritiska röster hörs också.

Så vad är det då Frankrike är först med? Jo, landet har klubbat igenom en lag som från och med 2020 förbjuder all försäljning av bestick, muggar och tallrikar av plast. Detta skriver Sciencealert om.

Istället kommer dessa behöva ersättas med produkter gjorda av biologiskt nedbrytbara material. Sedan juli i år är det redan förbjudet med plastpåsar i affärer. 

I Frankrike slängdes förra året smått otroliga 4,73 miljarder plastmuggar, vilket innebär 72 muggar per fransman. Även plastkassar från mataffärer gick åt ordentligt - totalt 17 miljarder kassar, nästan 260 per person, användes.

Hyllningar av den nya lagen hörs nu från hela världen, men alla är inte lika nöjda.

"Vi uppmanar EU att göra det rätta, och vidta rättsliga åtgärder mot Frankrike, då de bryter mot EU-lagstiftning", säger Eamonn Bates, generalsekreterare för den Bryssel-baserade organisationen Pack2Go Europe, som representerar europeiska förpackningstillverkare, enligt Associated Press.

Han lägger också till en varning.

"Om de inte gör det så kommer vi det", säger Bates.

LÄS ÄVEN: Sockerindustrin har fått oss att tro att fett är farligare än socker i 50 år - och det är en enda studies fel

Organisationen menar också att problemet kan bli värre med den nya lagen, då människor kan tro att det är ok att lämna produkter av biologiskt nedbrytbara material hur som helst in naturen. Ett kanske väntat argument från en lobbyorganisation.

Att det finns oklarheter kring den nya lagen är dock påtagligt. Förutom att Frankrike nu måste slåss mot lobbyorganisationer, har även röster höjts som menar att det finns tekniska utmaningar i den nya produktionen. I dagsläget är till exempel biologiskt nedbrytbara produkter dyrare, skriver The Australian.

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST