Fotograf: TT / Noah Berger

Tesla i storbråk med leverantör

Problemen kring Teslas autopilot har fått bolagen att råka i luven på varandra.

Mobileye, ett israeliskt bolag som levererar bildsensorteknologi, har meddelat att bolaget "uttryckt oro för säkerheten kring användandet av Autopilot utan händer" till Teslas vd Elon Musk, rapporterar The Detroit News. Teknologin som används i Teslas Autopilot-system har levererats av just Mobileye.

Nu har Tesla och Mobileye dock valt att avsluta sitt samarbete. Elbilstillverkaren satsar istället på att utveckla egen teknologi för bildsensorer. Samarbetet avslutades i juli, men de senaste dagarna har bolagen öppet bråkat med varandra.

Tesla har bland annat påstått att Mobileye medvetet hindrar den interna utvecklingen av sensorteknologin.

I maj i år förolyckades en 23-åring när han körde en Tesla med Autopilot påslaget. Mycket av bråket är fokuserat kring detta.

"Teslas svar på olyckan i maj, då företaget först skyllde på kameran, och sedan ändrade sig och skyllde på radarn, var en indikation för oss att samarbetet mellan Mobileye och Tesla inte kunde fortgå", har Mobileye sagt. "När det gäller Teslas påstående att de kommer utveckla sensorteknologin internt, har vi lite kännedom om detta utöver att Tesla har satt ihop en liten grupp för ändamålet."

Alla Teslas fordon som tillverkats sedan oktober 2014, vilket är över 90.000 bilar, har Autopilot-systemet inbyggt.

LÄS ÄVEN: Entreprenörerna avslöjar: De här är de absolut bästa affärstipsen vi fått

Följ Teslas aktie och börsen idagVA Finans.

Vinnare

SKF B 6,00 3,64%
Atlas Copco B 8,30 3,25%
Atlas Copco A 9,10 3,20%
Alfa Laval 5,50 2,70%
Sandvik 4,25 2,56%
Boliden 5,65 2,45%

Förlorare

Nordea Bank -0,90 -1,30%
Handelsbanken A -0,54 -0,58%
Autoliv SDB -2,00 -0,31%
SCA B -0,12 -0,16%
AstraZeneca -1,20 -0,15%

Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.