Fotograf: Goodstore

Lämnade finanssektorn för att öppna veganbutik - och gjorde succé

Michael Ström vet hur man slår mynt av vegantrenden - och han vägrar kompromissa.

"Om vi hade haft mjölk och ägg skulle vi kunnat ha många fler butiker, men vi har inte velat kompromissa", säger Michael Ström som själv blev vegetarian redan på 1990-talet och därefter vegan.

"Jag, min fru och två av mina tre syskon, som också är veganer, tyckte att det var otroligt bökigt att gå runt i olika butiker för att leta efter bra produkter. Vi började fundera på möjligheterna att samla alla produkter vi själva saknat under ett och samma tak."

Inspiration hämtade de bland annat från den framgångsrika amerikanska matvarukedjan Whole Foods Market, som funnits sedan 1980 och som satsat på organiska livsmedel.

En söndagseftermiddag i augusti 2006, efter en kortare periods letande, passerade Michael Ström av en tillfällighet en lokal på Skånegatan vid Nytorget som var till salu. Han ringde numret i fönstret och efter några samtal var det klart.

"Det var framför allt min syster Catharina, som pluggade på Stockholm universitet, och min mamma som stod i butiken. Jag hjälpte till så gott jag kunde vid sidan av mitt jobb som kapitalförvaltare på SEB private banking. Under 2008 hade jag möjlighet att ta tjänstledigt och i slutet av 2008 sade jag upp mig."

LÄS ÄVEN: Nu vill Ikea inte bara att vi bygger våra möbler själva - vi ska laga maten också

Ingen i familjen hade någon riktig butiksvana så när första Goodstorebutiken slog upp sina portar i december 2006 var de rejält nervösa.

"Det gick bättre än väntat, redan från start. Men riktig skjuts på försäljningen blev det inte förrän vi började snegla på utländska produkter. Plötsligt fanns det ytterligare anledning att komma till oss när vi hade unika produkter som inte fanns i andra butiker. En av våra tidiga succéer var en mjölkfri vit och ljus choklad som vi importerade. Den var en hit även hos laktosintoleranta."

Goodstore, som i dag består av två butiker och ett nyöppnat kafé på Söder, ägs av Michael Ström, hans fru Dominika och hans mamma Sonia. Därtill har de cirka elva anställda mätt i heltidstjänster.

"När vi öppnade vår andra butik, i Hornstull, dubblerade vi omsättningen till cirka sexton miljoner i ett svep.

Under vårt första år omsatte vi tre miljoner kronor. Även lönsamheten har ökat."

En del av vitsen med att starta kaféet var att kunna göra veganska färdigrätter som även kan säljas i butik, berättar Michael Ström. Han och familjen funderar också på att starta en restaurang så småningom.

De erbjudanden som han har fått hittills från externa investerare har han avböjt och finansierat resan med egna medel, bland annat från en bostadsrättsförsäljning.

Vilken har varit din största utmaning?
"Det blir väldigt mycket jobb när man startar eget. Att kunna kombinera ett eget företag med att starta familj, jag har en femårig son och en till på gång, är en konst. Även om man är lite rastlös, som jag är, måste man samtidigt lära sig att vara lite eftertänksam också."

LÄS ÄVEN: De övergav Sverige - öppnade webbshop och blev digitala nomader på Bali


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST