Fotograf: Stocksnap

Geniala tjänsten som halverat fortkörningarna

Bland svenska Paydrives kunder kör hälften så många för fort, jämfört med landsgenomsnittet.

Svenskar som valt en bilförsäkring som blir billigare när de kör säkrare hade hälften så många fortkörningar som andra.

Det visar en jämförelse av 100.000 körda kilometer hos försäkringsförmedlaren Paydrive sedan starten i mars, jämfört med Trafikverkets senaste genomgång av 1.500 mätpunkter i Sverige 2012.

Bland förare med försäkring genom Paydrive körde 25 procent för fort. Det visar mätningar från en dosa i varje bil. I Sverige var snittet 54 procent. Jämförelsen är inte statistiskt säkerställd, påpekar Paydrives vd Andreas Broström.

"Men det visar att självselekteringen fungerar. De som vill förbättra sitt beteende gör det och väljer oss", säger han.

Folksam är försenade med en motsvarande tjänst i samarbete med Telia och Bilia. I världen har drygt fem miljoner bilar en mätdosa. Det är stort i Italien, Storbritannien och USA. I Sverige är sakförsäkring ovanligt lönsamt. Paydrive kan ändra på det. Försäkringsgivare är norska Gjensidige, marknadstrea i Norden som vill växa i Sverige och nu blir först med teknik som funnits i tio år.

"Att det här inte kommit i Sverige tidigare beror på att oligopolet inte har incitament att förändra hur det fungerar", säger Andreas Broström.

"Vi ser till att säkra förare inte behöver betala för dåliga förare och att man inte behöver betala för längre sträcka än man verkligen kör. Och så är vi först i Sverige med att inte ha någon bindningstid."


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.