Bilden är från en tidigare uppskjutning av Falcon 9, som gjordes i augusti. Fotograf: Malcom Denemark / TT

Facebooks och Elon Musks raket har exploderat - och 1,7 miljarder gått upp i rök

Raketen Falcon 9, från Elon Musks rymdbolag SpaceX, var utrustad med en Facebooksatellit som skulle förse människor i Subsahariska Afrika med internetkoppling.

Gårdagens raketexplosion av Falcon 9, som tillhör entreprenören Elon Musks rymdbolag SpaceX, var utrustad med en satellit från Facebook. Satellitens tilltänkta uppdrag efter att den väl nått omloppsbana var att förse människor i Subsahariska Afrika med internetkoppling, vilket nu försvåras, skriver Wall Street Journal.

Nyheten om att Falcon 9 gick upp i rök under en testuppskjutning beklagades av Facebooks vd Mark Zuckerberg.

”Jag är djupt besviken över att höra om att SpaceX misslyckade uppskjutning förstörde vår satellit som skulle ha gett anslutning till så många entreprenörer och alla andra över kontinenten”, sade Mark Zuckerberg.

Den förstörda satelliten var inte heller billig att tillverka då kostnaden för den uppskattas överstiga 200 miljoner dollar, motsvarande omkring 1,7 miljarder kronor, enligt Tim Farrar, chef för telekomkonsulten TMF Associates.

”Det är en stor komplicerad satellit. Den tar hundratals personer åtminstone två år att bygga”, sade han.

Facebooks satellit, som tagits fram via ett samriskbolag med franska satellitoperatören Eutelsat Communications, var en av nyckelkomponenterna i Internet.org, den satsning som den sociala jätten bedriver i syfte att nå så stora delar som möjligt av jordens befolkning med internetanslutning.

Under gårdagen skrev Finwire om att den Luxemburg-baserade satellitoperatören SES kommer att bli den första aktören att skjuta upp last till rymden med hjälp av en återanvänd SpaceX Falcon 9-raket. 

Uppskjutningen är satt till fjärde kvartalet och väl uppe i rymden kommer SES 10-satelliten att tillhandahålla kapacitet i Latinamerika.

FACEBOOK LANSERAR SATELLITPLANEN: Soldrivna drönare istället för mobilmaster - nu ger Facebook internet till afrikanska landsbygden


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST