Fotograf: Stocksnap

Morgonkaffet har redan blivit både dyrare och sämre - och det kan vi tacka växthuseffekten för

"Vi ser redan idag effekten av klimatförändringarna", menar experten.

När det talas om klimatförändringarnas påverkan på oss människor pratar man ofta om förändringar som ligger en bra bit in i framtiden. Men det varmare klimatet har redan fått effekter som påverkar oss - inte minst här uppe i Norden. En av dem är kaffetillgången.

Det är DN som rapporterar att både internationella experter och flera svenska kaffeföretag redan märker av förändringarna.

James Hoffman som skrivit boken The World Atlas of Coffee menar att stigande temperaturer inom bara några år kan komma slå ut många av världens bästa kaffeodlingsmarker, bland annat i Centralamerika. Istället kommer nya länder som Indonesien, Brasilien och Vietnam, där man odlar kaffe på större ytor men av sämre kvalitet, att ta över marknaden allt mer.

"I vissa fall kan vi redan i dag se effekten av klimatförändringarna. Vissa problem som drabbar kaffeodlingar är kopplade till klimatförändringarna så som bladrost, ett slags svamp som angriper kaffeplantorna. Förändrade väderförhållanden gör det svårare för bönder att odla på sätt som skyddar mot bladrosten", säger Hoffman enligt DN.

Minette Rosén, kaffeinköpare på Zoegas, är inne på samma spår.

"Redan 2020 befarar vi att de bättre kvaliteterna kommer att finnas tillgängliga i mindre omfattning", säger hon till DN.

Även på Löfbergs Lila menar man att både pris och utbud kommer påverkas.

"Kaffevärlden är unik på så sätt att det oftast är småskaliga familjejordbruk i otillgängliga bergstrakter som är källan. Ofta har de inte tillgång till dagens teknik, kunskap eller finansiering", säger inköpschefen Martin Löfberg.

"Efterfrågan på kaffe ökar och det gäller att produktionen hänger med. Det har varit vissa störningar som har indikerat att vi över perioder kan få en påverkan på priserna. Det är något vi har tagit med i vår riskanalys", avslutar han.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.