Fotograf: Magnus Hjalmarsson / TT

Fingerprints sparkade vd om storinvesteringen i svenska 3D-företaget: Kan bli nästa Fingerprint Cards

"De har ett fantastiskt team som utvecklar en disruptiv teknik", menar Jörgen Lantto, Fingerprints tidigare vd.

Lundabolaget Acconeer har stängt sin finansieringsrunda på 60 miljoner kronor för att slutföra utvecklingen av sin sensor och för att kunna dra igång massproduktion i början av 2017. Med på listan över investerare finns Fingerprint Cards tidigare vd Jörgen Lantto och Bert Nordberg, som tidigare var vd för Sony Mobile."Är Acconeer nästa Fingerprint Cards? De har potentialen. Lars Lindell har ett fantastiskt team som utvecklar en disruptiv teknik", skriver Lantto i en kommentar på Twitter.

Acconeer är ett teknikföretag som utvecklat en strömsnål radarsensor som kan göra snabba och exakta avståndsmätningar. Det kan användas i mobiltelefoner för ansiktsigenkänning men även i exempelvis robotdammsugare och drönare.

LÄS ÄVEN: Fingerprints vd Jörgen Lantto bortröstad - Fredriksson ny vd

Huvudinvesterare i Acconeer är BGA Invest som styrs av Bengt Adolfsson, tidigare storägare i sängföretaget Hilding Anders. Acconeer har även flera personer med teknikkunskap i styrelsen. Där sitter nämligen Tord Wingren, tidigare styrelseledamot i Fingerprint Cards och Thomas Rex, Fingerprints sälj- och marknadschef.

Bland övriga storägare i Acconeer finns även de koreanska bolagen Uniquest och Dreamtech, som är underleverantörer till stora teknikjättar som Samsung och LG. De två bolagen äger 7,5 procent vardera av aktierna i Acconeer.

Acconeers vd Lars Lindell uppgav nyligen till nyhetssajten Breakit att siktet är inställt på en börsnotering under första halvåret 2017.

LÄS ÄVEN: Bolaget pekas ut som "nytt Fingerprint" - siktar mot börsen

Få de senaste börsnyheterna direkt på VAfinans.se.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST