Fotograf: Flickr

Googles rekryterare: Jag bryr mig inte om vad du pluggat - det här är vad jag letar efter

Keawe Block är rekryterare på Google, och när han anställer är det varken skolan eller betyget som avgör.

Tvärtemot vad många tror är det inte viktigast att du gått på det anrikaste universitetet eller har de högsta betygen om du vill få jobb på Google. På sajten Fastcompany avslöjar techjättens rekryterare Keawe Block vad han letar efter i nya talanger.

"Vi bryr oss egentligen inte om du har 4,0 i betyg, och vi är inte intresserade av om du kan räkna ut hur många golfbollar det får plats i en Boeing 747", skriver Keawe Block. "Men här är vad vi faktiskt är intresserade av när vi letar ingenjörskandidater."

1. Tro inte att du inte kan få jobbet bara för att du inte har rätt bakgrund
På Google har de gått från att rekrytera från 75 olika universitet för några år sedan, till att anställa kandidater från över 300 universitet idag. Block menar också att det inte är nödvändigt att ha läst datavetenskap eller programmering. 

"Det är viktigt att förstå det här, eftersom techsektorns homogenitet ofta får även de bästa talangerna att tro att de inte har en framtid på Google. Det är mitt jobb att förändra det; det är ditt jobb att ansöka."

2. Visa vad du kan - även om du lärt dig det utanför skolan
"Ja, ingenjörer måste kunna koda. Men vi är intresserade av att anställa riktiga människor, inte maskiner", menar Keawe Block.

Det är inte ditt betygssnitt som avgör, Block föreslår istället att du skriver om erfarenheter du fått utanför skolan. När det gäller kodning kan detta till exempel vara kodningstävlingar, så kallade "hackathlons" eller saker du kodat på jobbet.

LÄS ÄVEN: Här är världens sämsta flygbolag

3. Träna på kodningsövningar
Kodningsuppgifter är den mest centrala delen av ingenjörsintervjuer. Att känna sig bekväm med dessa är därför a och o. Kandidater får tre kodningsuppgifter som ska lösas på 45 minuter.

Öva på internetsidor, genom böcker, och med kompisar.

4. Var inte rädd att bli "avslöjad"
Block menar att det är vanligt att få vad han kallar för "bluff-syndromet". Många är rädda för att bli "avslöjade" på intervjun - att någon ska inse att de inte alls kan något, eller har något där att göra.

"Jag har sett det bryta ner kandidater och helt förstöra intervjun för dem", berättar han. "Man kanske inte brukar sätta avslappningsövningar som högsta prioritet inför en techintervju, men det borde man."

Ett sätt kan också vara att tänka högt när man löser kodningsövningar. Det hjälper dessutom intervjuaren att förstå hur du tänker. Och kom ihåg, påminner Keawe Block, "om du har tagit dig till intervjun kan du vara säker på att någon på företaget redan tror på dina kunskaper."

LÄS ÄVEN: Han har redan 22 Billboardettor och 2 miljarder på banken - snart kan Max Martin bli Sveriges rikaste musiker


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Tesla-aktien tappar – efter Elon Musks ‘pedofil’-tweet
  2. AR-bolagets aktie rusar på börsen när Spiltan gör intåg
  3. Carl-Henric Svanberg har sålt hela innehavet i Hexagon
  4. Nu väntar nya rekordböter från EU för Googles Android-system
  5. Amazon-grundaren Jeff Bezos – nu världens rikaste i modern tid
  1. ’Genvägen’ till att bli mångmiljonär – franchisetagare för 7-Eleven, Pressbyrån och Burger King
  2. ”Vi står inför en revolution – gigekonomin är här för att stanna”
  3. GW:s vin sopar banan med de andra kändisvinerna – sålde för över 1,6 miljoner på fyra veckor
  4. Storvinnaren på Avanzas ras: ”Kan rasa ytterligare 70 procent”
  5. På bara 3 år har Kylie Jenner byggt en förmögenhet på 900 miljoner dollar – snart är 20-åringen världens yngsta ’self-made’ dollarmiljardär

För dig som prenumerant