Fotograf: Facebook / Linkedin

Han flydde till Sverige från Somalia - nu hjälper han landets nomader genom sin briljanta get-app

I Mohamed Jimales app kan du göra en god gärning genom att köpa en get - och tjäna pengar på den.

Mohamed Jimale har startat vad som kanske är Sveriges första get-app. Det är Breakit som skriver om hur Jimale blev en favorit hos publiken när han pitchade sitt företag Ari farm på tisdagens Sthlm tech meetup.

Jimale kom till Sverige som flykting från Somalia för sex år sedan, där han själv delvis växt upp som nomad. Sedan dess har han både hunnit jobba för FN:s flyktingorgan UNHCR med ett projekt för att hjälpa flyktingar från östra Afrika, och startat sajten somaliska.com för somalier som lever i Sverige.

"Jag har alltid velat göra något i Somalia, något som löser problem på riktigt. Jag hade funderat på lite olika idéer samtidigt som jag läste flera artiklar om nomader som förlorade sina djur på grund av torkan. De tvingas flytta in till städerna där de blir som flyktingar i sitt eget land", säger han till Breakit.

Det var i våras som Mohamed Jimale började jobba på affärsidén och sedan juni, då han sa upp sig från sitt tidigare jobb, arbetar han med sitt nya företag på heltid. Ari farm har redan hunnit bygga sin första getfarm utanför Somalias huvudstad Mogadishu. På farmen arbetar tio nomader som alla blivit av med sina getter på grund av torkan.

"Det är vår pilotfarm som vi byggt för att testa idén. Målet är att kunna bygga flera gårdar runt om i Somalia framöver", säger han.

LÄS ÄVEN: Här är världens sämsta flygbolag

Appen fungerar på så sätt att köparen via hemsidan betalar för sin get. Sedan kommer man kunna följa geten via Ari farms app, där man bland annat kan namnge geten, se bilder på den och ge bort den. 

"Om du köper en get så blir det din get helt och hållet, och alla killingar som den får blir dina. Då får du en möjlighet att sälja killingarna via appen till andra kunder, eller på den befintliga boskapsmarknaden i Somalia. På så sätt är det inte bara en rolig och bra grej, utan det kan även bli en lönsam investering för den som köper geten", berättar Jimale.

Ari farm själva tjänar pengar genom provision på de getter som säljs via appen, samt genom att sälja mjölk och andra produkter från djuren.

På frågan om han planerar ta in externt kapital menar han att det inte är aktuellt i nuläget, men stänger inga dörrar för framtida investeringar.

"Det är ingenting som jag behöver just nu, men jag har pratat med investerare som inte bara tänker på vinst utan också socialt. Vi kan tänka oss det framöver om vi hittar rätt person. På så sätt skulle vi kunna expandera snabbare. Men målet med pitchen var att presentera oss och att få fler kunder."

För den som är investeringssugen kan det vara läga att skynda sig. Enligt Jimale är efterfrågan nu så stor att farmen behöver köpa in fler getter. På hemsidan finns det fortfarande "vanliga" getter kvar, dessa kostar 149 dollar - dräktiga getter är det redan slut på.

LÄS ÄVEN: Kroatiska turiststaden: Klä på dig eller betala böter


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  2. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter
  3. Rekordkvartal får specialisten att rusa på börsen – allt om dagens rapporter
  4. Trump ställde Twitters vd till svars i Vita huset: Varför krymper min följarskara?
  5. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet
  1. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter
  4. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  5. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.