Fotograf: Jonas Ekströmer TT

Höstens 10 hetaste politiska frågor

Snart är det höst och det är dags för nya krafttag inom politiken. Tomas Nordenskiöld har på DI valt ut de tio hetaste politiska frågorna.

Dagens Industris politiska reporter Tomas Nordenskiöld har inför hösten plockat fram de tio hetaste politiska frågorna.

1. Migrationen

Nordenskiöld skriver att antalet flyktingar som kommer för att söka asyl minskat från som mest 10 000 i veckan till ungefär 500 i veckan. Anledningen är EU:s avtal med Turkiet. Den misslyckade militärkuppen i Turkiet med efterföljande utrensningar, där EU haft svårt att välja sida har lett till allt frostigare relationer mellan parterna. För tillfället ser det oklart ut om avtalet kommer överleva hösten.

Flyktingfrågan är fortsatt het och splittrar blocken djupt.

2. Nationalismens återkomst

Övriga riksdagspartier knappt vågat nämna Sverige sedan SD kom in i riksdagen. Under Almedalstalen började politikerna dock återigen prata om Sverige, svenskhet och svenska värderingar, på ett sätt man inte gjort på länge.

Nordenskiöld skriver att man kan räkna med allt fler utspel på det här temat, där man pratar mindre om mångkultur och allmer om "svenskhet".

3. Enkla jobb

Den stora flyktingvågen har fått folk att prata alltmer om hur människor ska få jobb. Stefan Löfven förvånade många när han gav näringsministern i uppdrag att skapa fler enkla jobb. Något som LO gör vad de kan för att kämpa emot. 

Samtidigt trycker både de mindre allianspartierna och näringslivet på att fler enkla jobb ska skapas. Debatt väntas där Löfven kommer behöva välja sida.

4. USA-valet

Skulle Trump vinna valet kastas världen och Sverige in i en oförutsägbar period, framförallt då säkerhetspolitiskt.

Nordenskiöld nämner även hur de amerikanska valkampanjerna kan influera. Hillary Clinton har rört sig rejält åt vänster och detta är något som kan påverka de svenska partierna, till exempel har S redan börjat vända sig mer åt vänster.

5. Krisen i skolan

Nästa Pisamätning kommer i december. Ännu en kalldusch väntas och regeringens problem på utbildningsdepartementet med maktstrider och chefsavhopp gör att oppositionen känner vittring i frågan.

6. Vinster i välfärden

S-ledningen har svängt i frågan och det uppges att de kommer ta strid i vinstfrågan. Regeringen planerar redan nu för att införa vinstbegränsningar. 

Stora delar av näringslivet ser detta närmast som en krigsförklaring. Dock har S opinionen på sin sida i den här frågan. Alliansen har i sin tur varit avvisande kring frågan men den väntas bli en av de stora politiska frågorna.

Frågan som Nordenskiöld ställer är hur långt S vågar gå och om M vågar ta strid, samt hur övertygade vinstanhängare SD verkligen är.

7. Snabbtågen

Frågan det gäller är höghastighetståg mellan Stockholm och Göteborg/Malmö. Satsningen är den i särklass dyraste i modern tid då den beräknas kosta 230 miljarder, men som vi vet brukar dessa satsningar bli ännu dyrare i praktiken.

Liberalerna är emot satsningen och många inom Moderaterna är kritiska, trots att alliansen hade snabbtågen som ett av sina viktigaste vallöften 2014. För Miljöpartiet är snabbtågen en oerhört viktig fråga att få igenom.

8. Regeringsfrågan

M rör sig mer och mer åt höger och ledning för partiet har sagt att man inte tänker släppa fram Stefan Löfven efter 2018, även om de rödgröna skulle bli störst valet. Detta skulle innebära att de i så fall öppnar upp för att ta makten genom någon form av stöd från SD.

SD jublar över beskedet men alliansen är splittrad i frågan. KD stöttar strategin medan C och L tar avstånd.

För S betyder det i sin tur att man riskerar att hamna utanför regerinsmakten under lång tid framöver samtidigt som det även ger en möjlighet att spräcka blockpolitiken i ett försöka att locka över C och L. 

Nordenskiöld skriver att S antagligen kommer försöka skrämma mittenväljarna med att en röst på M också är en röst på SD.

9. Budgeten

Detta är sista chansen att genomföra stora reformer som kan göra avtryck. De flesta har frågat sig vad regeringen vill och nu är det dags att vara tydlig och ge besked, annars lär S få problem.

Att göra ett ordentligt avtryck är om möjligt ännu viktigare för MP som är hårt pressat och har sin riksdagsplats i farozonen.

10. Brexit

Efter britternas beslut att lämna EU lär de svenska EU-motståndarna V och SD titta alltmer på möjligheten för Sverige att göra detsamma. Därmed kan det komma att bli starten på en ny svensk EU-debatt till hösten.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST