Fotograf: Wikimedia

"Overshoot Day" infaller rekordtidigt - hela årets ekologiska budget är redan förbrukad

Världsnaturfonden meddelade idag att Overshoot Day i år infaller rekordtidigt, redan den åttonde augusti.

På de fem månader som återstår av 2016 får vi leva på lånat naturkapital, skriver Världsnaturfonden i ett pressmeddelande.

– Pressen på naturresurserna ökar i takt med att vi blir fler på jorden samtidigt som koldioxidutsläppen och konsumtionen ökar. Nu krävs det drygt 1,6 planeter för att återskapa de naturresurser som konsumeras av oss människor. FNs klimatavtal är ett viktigt steg framåt, men nu måste politiker, företag och finansaktörer i alla länder agera snabbare och kraftfullare om vi ska vända trenden, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Enligt nätverket Global Footprint Network har Overshoot Day – ”den ekologiska skuldens dag” – flyttats från oktober till augusti på femton år. Ekosystemen belastas hårt av avskogning, torka, vattenbrist, jorderosion, minskad biologisk mångfald och ökad koldioxidlagring i atmosfären. 2015 var det varmaste året sedan mätningarna inleddes och 2016 går i samma riktning.

– Förutom omställning till förnybar el och klimatsmartare resvanor behöver vi minska matsvinnet och äta mer vegetariskt i de rikare länderna. Kina planerar redan för att minska sina koldioxidutsläpp med 1 miljard ton till 2030 genom halverad köttkonsumtion. Det visar att medvetenheten om konsumtionens roll ökat bland världens länder, säger Carina Borgström-Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på WWF.

Vidare skriver Världsnaturfonden att mycket positivt är på gång. FNs klimatavtal som slöts i Paris 2015 innebär förhoppningsvis spiken i kistan för de fossila bränslena. Investeringarna i förnybar energi ökar. Samtidigt satsar många städer och företag stort på energieffektivisering, förnybar el, hållbara transporter och klimatsmart mat.

Enligt Världsnaturfonden bör man som privatperson tänka på de fyra B:na (bilen, biffen, bostaden och börsen) vad det gäller viktiga områden som påverkar koldioxidutsläppen. Nämligen hur ens transporter sker, hur man bor, hur man äter och hur man väljer att placera sparpengarna. Detta hävdar WWF är avgörande för om man ska kunna leva klimatsmart och hållbart.

När Overshoot Day inträffat genom åren:

1987 – 24 december

1990 – 13 oktober

1995 – 7 oktober

2000 – 25 september

2005 – 29 augusti

2007 – 19 augusti

2008 – 20 augusti

2009 – 24 augusti

2010 – 14 augusti

2011 – 11 augusti

2012 – 11 augusti

2013 – 10 augusti

2014 – 10 augusti

2015 – 9 augusti


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Proffsen tror på kursuppgångar i år: "Farligt att tänka att börsen toppat"
  2. Tipset: Fyndläge i Nordea efter kursraset – ”maffig direktavkastning”
  3. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  4. Ny konkurs på fastighetsplattformen Tessin
  5. Pewdiepies följarskara ökar med 700% i fajten mot indiska utmanaren
  1. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  2. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  3. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  4. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant