Fotograf: TT

9 tecken på att du aldrig kommer bli rik

Business Insider har sammanställt en lista på nio tecken som tyder på att du aldrig kommer bli rik.


Business Insiders lista baseras på åsikter från olika personer som på ett eller annat sätt har insyn om hur olika miljonärer har samlat ihop sin förmögenhet. Sajten har sammanställt nio fällor som den som vill gå i miljonärernas fotspår bör undvika.

Det är inte lätt att bli rik - men det blir ännu svårare om du gör de här nio sakerna.

1. Du fokuserar för mycket på sparande - och för lite på intjänande

Visst är det viktigt att spara pengar, men det får inte gå så långt att du försummar möjligheten till att även tjäna pengar.

Miljonären Steve Siebold förklarar hur de flesta generellt är så fokuserade på att använda rabattkuponger att de missar stora möjligheter till att tjäna pengar.

Enligt Siebold ska man alltså inte oroa sig för att få slut på pengar, utan istället fundera på hur man kan tjäna dem.

2. Du har inte börjat investera

I genomsnitt investerar dollarmiljonärer 20 procent av hushållets årliga inkomst. Storleken på deras förmögenhet grundar sig därför inte i hur mycket de har tjänat året innan just, utan snarare hur deras investeringar har utvecklats, skriver Ramit Sethi i boken "I Will Teach You to Be Rich".

3. Du är nöjd med en regelbunden löneutbetalning

Snittpersonen känner sig nöjd och trygg med att få regelbundna löneutbetalningar. Men att bli rik på en vanlig lön tar lång tid. Siebold påpekar här att rika vet om att egenföretagande är snabbaste vägen till rikedom.

4. Du köper saker du inte har råd med

För att sammanfatta: Om du lever över dina tillgångar så kommer du inte bli rik. Att få en löneförhöjning behöver inte automatiskt betyda att man kan spendera mer pengar.

5. Du jagar någon annans drömmar istället för dina egna

Om du vill bli framgångsrik måste du älska det du gör. Detta medför att du bestämmer och jaga det som är din passion. 

Thomas C. Corley, som tillbringat fem år med att göra research kring framgångsrika miljonärer, har kommit fram till att alltför många människor gör misstaget att jaga någon annans dröm. 

LÄS MER: 5 saker som riktigt framgångsrika människor aldrig gör

Att följa någon annans dröm kan lätt leda till att du blir missnöjd med ditt arbetsliv, vilket sedan påverkar din prestation. 

6. Du rör dig knappt utanför din 'comfort zone'

Om du ska bygga upp en förmögenhet och ta dig framåt i livet så måste du vänja dig vid osäkerhet och obehag.

7. Du har inget mål för dina pengar

Om du vill ha pengar måste du arbeta för dem. Därför är det viktigt att ha ett klart och tydligt mål vad du vill göra med pengarna redan innan du utformar den finansiella planen för hur du ska nå det målet. 

8. Du spenderar först och sedan sparar du vad som blir över

Sätt undan åtminstone 10 procent av din bruttoinkomst varje månad och se till att detta görs automatiskt. På det sättet kommer du aldrig se pengarna och du kommer därför att på ett naturligt sätt lära dig att leva utan dem.

9. Du tror att det är utanför räckhåll för dig att bli rik

Den genomsnittliga personen tror att det är ett privilegium för personer med mycket tur att bli rika. Men enligt Siebold finns det stora möjligheter att bli rik i en marknadsekonomi. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST